Helyi hírek 2016. október 26. 11:00

A molnártelepi elkerülő út szélesítésén, felújításán dolgozik az önkormányzat

Képgaléria
A molnártelepi elkerülő út szélesítésén, felújításán dolgozik az önkormányzat
A molnártelepi összekötő út keskeny, rossz minőségű. Alkalmatlanná vált az odatelepült ipari létesítmények teherforgalmának kiszolgálására, veszélyes az ott élők gyalogos és kerékpáros közlekedésére. Éppen ezért az önkormányzat az út szélesítését, felújítását, kerékpársáv létrehozását és a vízelvezető rendszer kialakítását tervezi. A városüzemeltetési bizottság október 24-ei ülésének fő napirendi pontja ennek a kérdésnek a megoldása volt.

Bense Zoltán bizottsági elnök az előterjesztés megvitatása előtt kifejtette, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható tovább, feltétlenül beavatkozást igényel. Az út jelenlegi műszaki állapota, áteresztő képessége nem alkalmas a jelentős teher- és személygépkocsi, valamint a gyalogos- és kerékpáros forgalom lebonyolítására.

Az alapvető problémát a közút szélessége, leromlott állapota, valamint a rendelkezésre álló szelvény szélessége okozza, hiszen az út jelenlegi adottságok miatt nem bővíthető. A szélesítéshez azonban területre van szükség. Az önkormányzat éppen ezért tárgyalásokat kezdett a MÁV Zrt-vel, kérve, hogy az út menti területeiből adjon át egy sávot a fejlesztések megvalósításához. A nagyjából egyéves tárgyalássorozat eredményre vezetett, és a MÁV hajlandóságot mutat arra, hogy ingyenes tulajdonba adja az önkormányzatnak azt a 10 méter szélességű sávot, amely a bővítéshez szükséges. Ennek köszönhetően megkezdődhet a beruházás tervezése.

A bizottsági ülésen Csányi József azt is elmondta, hogy az önkormányzat ugyan ingyenesen kapja tulajdonba a területet, de ahhoz, hogy ott elkezdődhessen az útfejlesztés, szükség van a közművek kiváltására is, ami 20 millió forint kiadást jelent. Ezt az összeget a jövő évi költségvetésben tudja biztosítani az önkormányzat, amennyiben a bizottság kedvező döntése mellett a képviselő-testület is igent mond a fejlesztés megkezdésére.  

A polgármester arról is szólt, hogy remélhetően - az előzetes egyeztetések alapján - a térség vállalkozásai anyagiakkal is hozzájárulnak az áldatlan állapotok felszámolásához, hiszen az út terheltsége elsősorban az odairányuló teherforgalomnak köszönhető.

Hozzátette, ha az elképzelés megvalósítását a képviselő-testület is jóváhagyja, és megfelelően alakulnak az előkészítési, tervezési munkálatok, az építkezés 2018-ban megkezdődhet.

 

s. r.

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!