Gazdaság 2016. október 26. 10:15 Forrás: MTI

Elkészült a magyar zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája

Elkészült a magyar zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) elkészítette a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani éves 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat - közölte az FM parlamenti államtitkára.

A szaktárca tájékoztatása szerint Nagy István egy budaörsi fórumon kifejtette: a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Így Magyarországon az egy hektáron elérhető termésmennyiséget az uniós átlag fölé lehetne emelni.

Hozzátette: ezzel 100 ezer új munkahely is létrejöhetne a zöldség-gyümölcs ágazatban, a növekmény 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban létesülhetne. 
A parlamenti államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szaktárca elkötelezett abban, hogy a hagyományos kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött élelmiszerek előállítását támogassa. Törekvése, hogy a kiskereskedelmi láncokban forgalmazott magyar termékek aránya a jelenleginél is magasabb legyen.

A fogyasztók egy része már egyre tudatosabban  az egészséges életmódhoz szükséges természetes minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémium termékek kulcsszerepet játszhatnak a magyar zöldség-gyümölcs ágazat sikerességében, a termelés és a fogyasztás mennyiségének növelésében - áll a közleményben.
 

Kövessen minket a Facebookon is!