Helyi hírek 2016. november 3. 11:30

Mi történik a városházával?

Képgaléria
Mi történik a városházával?
Kíváncsian nézegetik a járókelők a városháza oldalán, a korábbi DM üzlethelyiség alatt tátongó lyukakat. Vajon milyen titkok bújnak meg a falak mögötti sötétségben? S most milyen okból bontották meg a régmúlt korok építészeti megoldásaiba is betekintést nyújtó falakat? Az ezzel kapcsolatos olvasói kérdéseket ezúttal is Csányi József polgármesternek továbbítottuk.

– A szecessziós városháza Félegyháza legjelentősebb országos hírű nevezetessége. Magam is büszkén vezetem körbe az ideérkező vendégeket, és boldogan „gyűjtöm be” a gyönyörű épület láttán elhangzó elismeréseket, legutóbb például a svéd nagykövettől. Ez az óriási érték, elődeinktől ránk hagyott örökség azonban az öröm mellett kötelezettséget is ró ránk.

A városháza történetének vannak máig homályos pontjai, így például nem tudjuk pontosan, hogy mikor, miért és milyen körülmények között számolták fel az eredeti faportálokat, amelyek szerves részét alkották az épület harmonikus egységének. Amikor az üzlethelyiség megüresedett, elhatároztuk, hogy a következő bérlő számára feltételül szabjuk az eredeti arculat kialakítását, azaz a faportálok visszaépítését. Szerencsére ehhez megtaláltuk a megfelelő partnereket. Korabeli fotók alapján próbáltuk rekonstruálni az egykori állapotot, és elkészíttetni a terveket, ami végül több tervező koprodukciójában meg is történt. Mivel műemlékről van szó, természetesen megszereztük az illetékes hivatal engedélyét is. A szükséges munkálatokat – mintegy 30 millió forint értékben – a bérlő elvégezteti, amit az önkormányzat a bérleti díj megállapításakor figyelembe vett.

A kivitelezés során rendkívül körültekintően járunk el, minden szükséges technológiai követelményt betartunk. A leendő faportálok olyan súlyos szerkezetek, amelyek megtámasztására beton áthidalókat kell a föld alá építeni. Ehhez fel kellett tárni, hogy hogyan is építkeztek elődeink. Ezért van most kiásva a leendő portálok alatt a városháza alapja.

Ezzel párhuzamosan újraépítjük a városháza körül a járdát is. A kivitelezés úgy történik meg, hogy babakocsival és kerekesszékkel is zökkenőmentesen tudjanak közlekedni a félegyháziak, hiszen a város gyalogosforgalmának jelentős része érinti ezt a szakaszt. Az okmányirodától a Kazinczy utca közepéig terjedő teljes burkolatcsere látványban a Kossuth utcán megkezdett folyamathoz illeszkedik majd, és mintegy 30 millió forint önkormányzati forrásból készül el.

A városházáról minden tekintetben jó gazdaként igyekszik gondoskodni az önkormányzat. Ennek jegyében – sokévnyi elmaradást pótolva – folyamatosan foglalkozunk az épület állagmegóvásával, felszámoltuk az épületet veszélyeztető beázásokat, kicseréltettük a csatornarendszert. Vallom, hogy kötelességünk ezt az épületet a lehető legjobb állapotban megőrizni és továbbadni a következő generációknak. Ami pedig a járda felújítását illeti, jövőre hasonló nagyságrendű összeget szánunk a város más részein található rossz állapotú járdaszakaszok felújítására – mondta el a polgármester.





 

Kövessen minket a Facebookon is!