Helyi hírek 2016. október 28. 09:30

Januártól bővülhet a tanyagondnoki szolgálat

Januártól bővülhet a tanyagondnoki szolgálat
Hónapok óta dolgozik az önkormányzat azon, hogy a jelenleg működő két tanyagondnoki szolgálat mellett a jövő év elejétől további kettővel bővülhessen Félegyházán a tanyagondnoki szolgáltatás.

Még júniusban határozott a képviselő-testület arról, hogy a tanyás térségben élők életfeltételek javításán, esélyegyenlőségük növelésén fáradozó szolgálat további területeken is elérhető legyen. A városban 2009 októberében indult el a tanyagondnoki szolgálat működése két főállású tanyagondnokkal, az önkormányzat fenntartásában lévő Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény működtetésében. Tekintettel azonban Kiskunfélegyháza nagy kiterjedésű külterületére és a folyamatosan növekvő lakosságszámra, már egy ideje felmerült a tanyagondnoki szolgáltatás további kiterjesztésének igénye. Az önkormányzat szeretné minél több külterületen élő számára elérhetővé tenni ezt az önkéntes alapon, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást, amely sokaknak a külvilággal összekötő egyetlen kapocs.

A félegyházi tanyagondnokok tagjai a család- és gyermekvédelmi jelzőrendszernek, tehát fontos szerepük és felelősségük van a veszélyeztetettség észlelésében, a krízishelyzetek megoldásában és megelőzésében. Ennek különösen nagy a jelentősége a téli időszakban, amikor a szélsőséges időjárás miatt fokozott segítségre szorulnak a külterületen élők, közöttük egyedül élő idős személyek, sokgyermekes, halmozott szociális hátránnyal küzdő családok. Jellemzően ugyanis az alacsony jövedelemmel rendelkezők választják ezt az életformát az alacsony ingatlanárak és rezsiköltségek miatt.

A tanyagondnoki szolgálat komoly segítséget nyújt ezeknek az embereknek utaztatással, a szociális ellátásokhoz való hozzáférést segítve, vagy akár étkeztetést biztosítva. A személyszállítás két Mercedes VitoTourer mikrobusszal történik, amelyek 2015-ben pályázat útján kerültek a szolgálathoz. Így megnyugtatóan ki tudják elégíteni a felmerülő utaztatási igényeket, legyen szó óvodába, iskolába, orvoshoz jutásról...

Kiskunfélegyházán a 60-as években alakultak ki a külterületen a mai tanyakörzetek, így jelenleg is a várost 13 lakott külterületi egység övezi, ahol a lakosság mintegy 15 százaléka él. Jelenleg azonban mindössze két tanyagondnoki szolgálat működik, ami legfeljebb 800-880 fő ellátását jelenti. Így könnyen belátható, hogy további két tanyagondnoki szolgálat indítására mindenképp szükség lenne. Erre azonban jelenleg csak az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján van lehetőség, amit a félegyházi önkormányzat meg is kért. A döntés folyamatban van, azonban a konkrét ellátási területeket már meg kellett határozni. Az önkormányzat a belterülettől legtávolabb eső, nagy lakosságszámú ellátatlan körzetek tanyagondnoki szolgáltatásba történő bevonását tartotta elsősorban indokoltnak, így pozitív miniszteri döntés esetén január 1-jétől Aranyhegy és az I. körzet meghatározott része, továbbá a IX. körzet adott területe kerülne bele az ellátási körbe.


Fotó: archív




 

Kövessen minket a Facebookon is!