Helyi hírek 2016. október 29. 11:30

Változó trendek az ingatlanpiacon

Változó trendek az ingatlanpiacon
Növekvő kereslet, szűkülő kínálat? Vajon könnyedén eladhatóak az ingatlanok Magyarországon és Kiskunfélegyháza térségében? Ezek a kérdések az eladókat és vásárlókat egyaránt foglalkoztatják. Az ingatlanpiaci kínálati-keresleti tényezők évente változnak. A keresletre a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), az alacsony kamatozási banki hitelek, megtakarítások és az ebből adódó befektetés célú kereslet pozitívan hatott.

A növekvő kereslet bizonyos típusú ingatlanok, elsősorban belvárosi lakások árának emelkedésével járt. Az ingatlanpiac fellendülését érintő változások a fővárosban és a fejlődő régiókban 2015 végétől, 2016 elejétől éreztetik hatásukat. Kiskunfélegyházán néhány hónappal később lendült fel az ingatlanpiac. A vásárlási kedv következményeként az építkezések száma megnőtt, a lakáskeresletnek köszönhetően hamarosan új építésű társasházak épülnek, amik megállíthatják a használt lakásárak növekedését. Az ingatlanpiac fellendülése az ingatlanirodák számában is változást hozott. 2016 júniusáig csupán egy országos hálózatú ingatlaniroda (Duna House) működött Kiskunfélegyházán, ami a Duna House együttműködő partnerének (Smart Ingatlaniroda) megjelenésével kettőre bővült. A magáneladások-vásárlások mellett az ingatlanirodákon keresztül bonyolított tranzakciók száma is növekedést mutat. Az ingatlanirodákat elsősorban azok az eladók keresik fel, akik az értékesítéssel nem boldogulnak. Fontos tényező az ingatlanirodákkal kötött szerződéskötéseknél az eladásra szánt idő hiánya, a megnőtt kereslettel együtt megjelenő nem vásárlóképes vevők nagyfokú érdeklődése és a biztonságérzet növelése. Akadnak ugyanis olyan eladók, akik nem szívesen engednek be idegent lakásukba, házukba. 

A vásárlási kedvvel egyidőben az eladási kedv is megnőtt. Sokan a fellendülő ingatlanpiac hatására döntöttek meglévő ingatlanuk értékesítéséről. A körforgás skálája sokrétű (kisebből-nagyobba költözés, nagyobból-kisebbe költözés, örökölt ingatlan értékesítése - első vásárlás, megváltozott családi helyzetből adódó eladás-vásárlás). A trendek alapján megfigyelhető, hogy az eladók nagy része kezdetben magán úton boldogulna ingatlana eladásával, ennek nehézségével csak később szembesül.

A paradigmákkal ellentétben az ingatlanok eladása manapság sem könnyebb. Időt, pénzt és ebből adódó plusz energiát kíván. Az eladók alkalmazkodása, a megfelelő elhatározás megléte és vagy hiánya néha érdekes eseteket szül. Az is tény, hogy sok tulajdonos nem számít született ingatlanosnak.

A vevői oldal másfajta képet mutat. A kezdeti érdeklődők általában az ingatlanirodákat keresik fel, pont azért, mert bevizsgált, rendezett tulajdonosi viszonyú ingatlanokat tekinthetnek meg bővebb tájékoztatással, objektív leírással. Ennek másik része, hogy csak olyan ingatlanokat kínál eladásra egy országos iroda, amelyeknél minden tulajdonos szerződéskötés szerint meghatározott áron beleegyezett az értékesítésbe.

Országos irodáknál bevett gyakorlat, hogy a vevők részére minden ingyenes, amiért cserébe az ingatlanirodák együttműködést várnak el. Feltérképezik a vásárló anyagi lehetőségeit, hitelképességét, elképzelését, motivációját.

Az ingatlanirodákkal szerződő tulajdonosok ebből adódóan védve vannak, csak olyan vásárlóképes vevőkkel találkoznak, akiknek elképzelése és anyagi lehetősége megegyezik az eladásra kínált ingatlannal.

Az idő pénz, egy idő után megéri az ingatlanirodákat megbízni értékesítéssel, még akkor is, ha az irodák sikerdíjat számolnak fel eladásnál. A tulajdonosok nagy része mérlegeli a lehetőséget, az értékesítés fontosságától, motivációjától függően előbb-utóbb az ingatlanirodákat keresik fel sikertelen magán értékesítés esetén. Az eladásból később a tulajdonosok is profitálhatnak, az ingatlanirodáknál bevált licit esetén magasabb árat kaphatnak az ingatlanért. A reális ár meghatározása természetesen ugyancsak fontos szempont egy ingatlan értékesítésénél.

 

Kép: Illusztráció 

Gubu Zoltán, Duna House



 

Kövessen minket a Facebookon is!