Helyi hírek 2016. október 31. 09:30

Körkérdés: Hasznos-e az óraátállítás?

Képgaléria
Körkérdés: Hasznos-e az óraátállítás?
Október utolsó vasárnapján, az Európában bevett szokás szerint Magyarországon is visszaállították 1 órával a helyi időt a téli időszámítás rendszere szerint. Így az eredeti időzónába került vissza a térség. A nyári időszámítást kezdetben energiamegtakarítás miatt javasolták, illetve munkahelyi, iskolai tevékenység után világosban egy órával tovább szervezhető program. A téli időszámításnak köszönhetően reggelente egy órával korábban kel fel a nap, délutánonként egy órával előbb sötétedik. Mindkét időzónának megvannak az előnyei, amik megosztják a lakosságot.

 

Kapusi Ferenc (75)

Az óraátállítás mindig érdekes téma, előnyei, hátrányai kedvezően és kedvezőtlenül is érinthetik az itt élőket. Nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, nyáron tovább van világos, télen előbb kel fel a nap. Számomra nem jelent problémát az átállás, nyugdíjasként akkor kelek, amikor akarok.

 

Lantos Gabriella

Nem vagyok híve az óraátállításnak, véleményem szerint be kellene állni vagy az egyikre, vagy a másikra és azt állandóan megtartani. Amennyivel később kapcsolom fel reggelente a villanyt, annyival korábban használom délután. Az energia szempontjából nem nyerünk semmit, mindkét időszámítás megszokható, előnyeik hosszútávon kiegyenlítik egymást. Munkahely szempontjából sem befolyásol, aki sötétben indul dolgozni, az világossal végez, ez fordítva is igaz.

 

Vízhányó Mihályné (60)

A téli időszámítás, vagyis az eredeti időzóna mellett teszem le a voksom. Nekem jobb a téli állapot, a munkahelyem miatt fontos, hogy előbb világosodik. Nem visel meg az átállás, bár hallottam, hogy az idősebbek szervezetére jobban kihat, akad, akinek 1-2 hétig fáradságot okoz.

 

Lászlóné Virág Beáta (33)

A nyári időszámítás szimpatikusabb számomra, a kisfiam iskolás és a sulit követően szinte azonnal sötét van. Nehezebb ilyenkor a szabadban közös programot szervezni, hiszen előbb sötétedik. Nyáron kertészkedek, fontos a délutáni plusz egy óra világosság. Télen amint hazaérek, hamarabb kell használnom a villanyt.

 

G. Z. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!