Kultúra 2016. november 2. 13:30

A művészkönyvek Munkácsy-díjas alkotójának tárlata a könyvtárban

Képgaléria
A művészkönyvek Munkácsy-díjas alkotójának tárlata a könyvtárban
„Hagyatékom” címmel Kiss Ilona Munkácsy-díjas festő- és grafikusművésznek nyílt tárlata október 28-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlatot Molnár István festőművész, a Holló László Képzőművész Kör vezetője nyitotta meg. Közreműködött Sövény Tibor előadóművész.

Molnár István ezekkel a szavakkal mutatta be a művésznőt és munkáit: „Ilona életrajzi adatai alapján tudjuk, hogy 79’-ben végzett az Iparművészeti Főiskola Tipo-grafikai Tanszékének Könyvművészeti Szakán. Ezt követően alkalmazott grafikusként dolgozott. A szolgai munkák mellett alkotta meg saját könyvét szabad grafikai motívumokkal, erre a műre spanyolországi ösztöndíjat, majd franciaországi ösztöndíjat nyert. Innentől kezdve egyre bátrabban alkalmazott műveiben új, szokatlan anyagokat, mint például gumi, drót, fa, fémháló, szegecs, homok... stb.

A műfaj összetettsége sokrétűen gondolkodó tudatos és emocionális alkotót követel meg. Azzal a feltétellel, hogy a munkát teljes igényességgel és szakmai alázattal hozza létre.

Az ösztöndíjak mellett munkásságának elismerését számos hazai és nemzetközi díjak és kitüntetések fémjelzik. Mindezek mellett számos csoportos és egyéni kiállítással, könyvkiadásban megjelent illusztrációival és egyéni kiállítással büszkélkedhet.

2008-ban kiemelkedő képzőművészeti munkásságáért Munkácsy-díjjal jutalmazták.”

A félegyházi közönség számára kevésbé ismert sokszínű műfaj szinte valamennyi ágával találkozhatunk a tárlaton. Láthatunk művészkönyveket, könyvtárgyakat, lap-tárgyakat, könyv objekteket, egyedi grafikákat és sokszorosított grafikákat is.

(A művészkönyv (általában) képzőművészek által alkotott mű, amely tartalmilag vagy formailag kötődik a könyvhöz, illetve a könyvnek valamely formájához.)

s



 

Kövessen minket a Facebookon is!