Helyi hírek 2016. november 14. 09:30

A romák felzárkóztatását segítik az önkéntesek

Képgaléria
A romák felzárkóztatását segítik az önkéntesek
Kiskunfélegyháza novemberben csatlakozott a „Védőháló” programhoz, melynek célja, a roma közösség felzárkóztatása, önkéntesek közreműködésével. A projekt keretében a Csillag Szolgáltató Központban megkezdődött a 20 fős csoport képzése, oktatása. Ennek célja, hogy olyan segítőket készítsenek fel, akik a későbbiekben segítenek az iskolákban és családokban a roma gyermekek nevelésében, az utcabizalmiak pedig a roma és nem roma népesség között kialakuló konfrontációk megoldásában nyújthatnak segítséget.

Buza Flórián, a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy szívesen csatlakoztak a programhoz, remélve azt, hogy az önkéntesek képesek lesznek értéket teremteni saját közösségükben. Segíteni fogják a szegregátumban élőket, az olyan családokat, amelyeknek gondot jelent a gyerekek étkeztetése, öltöztetése, iskoláztatása.

A projekttel Kiskunfélegyháza egy kiskunhalasi kezdeményezéshez csatlakozott, ahol két év alatt komoly eredményeket tudnak felmutatni az önkéntesek. Tapasztalatikat félegyházi társaikkal is megosztották. Szűcs Csaba alpolgármester elmondta, hogy elsősorban az oktatásra koncentrálnak, hiszen az életminőség alakulásában ennek van a legnagyobb szerepe. A roma gyerekek mindennapjait az óvodától az iskola befejezéséig figyelemmel kísérik. Ahol jelen vannak segítőik, csökkentek a fegyelmezési problémák, lényegesen kevesebb az iskolai hiányzás. Köszönhető ez annak, hogy a cigány származásúak tanácsait, intelmeit könnyebben elfogadják és betartják a roma gyerekek. De az utcabizalmiak is hasznos munkát tudnak végezni, amikor a romák és nem romák között kialakult vitás kérdéseket kell elsimítani, legyen az telekvita, a szemeteléssel, vagy az együttélési normák megszegésével kapcsolatos probléma.

A félegyházi program első szakasza februárban ér véget. Ez idő alatt a felkészítés keretében rendszeres oktatáson vesz részt 20 fő, és természetesen már a gyakorlati munkát is kipróbálják. Salmáné Betty, a program koordinárora bízik abban, hogy az előkészületek után három évig folytatódhat az önkéntesek munkája közfoglalkoztatás keretében, a roma és nem roma közösségek megelégedésére.

s. r.  





 

Kövessen minket a Facebookon is!