Egészségügy 2016. november 3. 09:30

Félegyházi összefogás a koraszülöttekért

Képgaléria
Félegyházi összefogás a koraszülöttekért
A lila a koraszülöttek színe, a halak a termékenység, a női mesealakok az anyaság szimbólumaként kerültek a kecskeméti koraszülött részleg (PIC) falaira. A mesevilág Boros Anikó és Zsoldos Csaba kezei nyomán kelt életre e csodálatos hely falain. Csodálatos, mert a szülők és az itt dolgozók közös erőfeszítései eredményeként olyan koraszülöttek és beteg újszülöttek kapnak itt esélyt, akiknek sorsa másutt, más körülmények között talán végérvényesen megpecsételődne.

A falon lévő mesefigurák szerves részei annak a hangulatnak, ami az egész részleget uralja – derül ki, miközben dr. Kelemen Edit részlegvezető főorvos végigvezet minket. Ez pedig az aggodalmak, a félelmek oldása. 9 anyaágy áll az édesanyák rendelkezésére, így akár a nap 24 órájában gyermekük mellett lehetnek. A részlegen vallják, hogy az anyatejes táplálás, ezen belül is a saját édesanya teje az, amire a kicsinek a legnagyobb szüksége van a professzionális gondoskodás mellett.

Évente mintegy 400 beteget látnak el e falak között, közülük mintegy 250 a a koraszülött, és 60-70 százalék igényel légzéstámogatást. Ebben az embert próbáló helyzetben nem hagyják magára az édesanyát, a családot sem. Mentálhigiénikus segítségével foglalkozásokon dolgozzák fel az élményt, oldják a félelmeket, és óriási erőt meríthetnek azokból a pozitív példákból is, amelyeket a falon tucatszám sorakozó, ma egészséges egykori koraszülöttek puszta létükkel hirdetnek. Például a most három esztendős Flóra, aki 23 hétre és 5 napra, 490 grammal született.

Kísérőm, a félegyházi Halasiné Papp Anett – maga is két kisgyermek édesanya – azt vette a fejébe, hogy demonstrálva az összefogás erejét jótékonysági adománygyűjtést szervez a kecskeméti koraszülött intenzív javára. Látogatásunk célja is az volt, hogy dr. Kelemen Edittől megtudjuk: minek vennék leginkább hasznát az osztályon. Így Kiskunfélegyházán most egy nagyteljesítményű Bioptron lámpára és lélegeztetőgépek speciális, egyszer használatos eszközeire gyűjtenek, amit az akció elindítója még karácsony előtt át is szeretne adni.

Aki segíteni szeretne, az befizetheti a felajánlott összeget Halasiné Papp Anettnál, vagy elutalhatja az e célra létrehozott bankszámlára. (A közlemény rovatban tüntessék fel: „Hírös Koraszülöttekért”) Bankszámlaszám: 11773322-02124809





 

Kövessen minket a Facebookon is!