Egészségügy 2016. november 4. 09:30

Új eszközök segítenek a rehabilitációban

Képgaléria
Új eszközök segítenek a rehabilitációban
Kiskunfélegyházán a májusban megrendezett Richter Egészségnapon 6.057.000 forint támogatást tudtak a szűréseken és programokon résztevők a kórház számára összegyűjteni, melyből olyan terápiás eszközöket sikerült megvásárolni, mellyel a félegyházi kórház az országban egyedülálló rehabilitációs lehetőségeket kínálhat.

A Richter Egészségnapon az ingyenes szűréseken és programokon résztvevők példás összefogásukkal hozzájárultak a kórház fejlesztéséhez, és így 6.057.000 forint támogatás gyűlt össze. A kiemelkedő összegű adományból a mozgásszervi és kardiológiai rehabilitáció színvonalát és hatékonyságát emelő eszközöket vásárolt a kórház – tudtuk meg Dr. Körtvélyessy András intézményvezetőtől.

 Az alapítvány számlájára került 6.100.000 forint adományból sikerült hozzájutnunk az eredetileg megálmodott szénsavkabin és fényterápiás egység mellett egy 2.5 millió forint értékű korszerű kompressziós hűtő készülékhez, egy 400 ezer forint értékű kombinált járás gyakorlóhoz, valamint vásárolni tudtunk egy végtagmozgató eszközt is, melyre nagy szükség van egy rehabilitációs kórházban. Mivel az eszközöket sikerült listaár alatt megvásárolni, így a fennmaradt egy millió forinton matracokat, és ágyneműket vásároltunk – mondta el Dr. Körtvélyessy András, aki köszönetét fejezte ki a félegyháziaknak, és a Richter Gedeon Nyrt-nek a nagylelkű segítségért.

Ezekkel a terápiás lehetőségekkel kiegészülve az országban egyedülálló mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációt tudunk biztosítani, mely meggyorsítja a betegek gyógyulását – tette hozzá az intézményvezető.

A Game Ready kompressziós hűtő készüléket sportolóknak fejlesztették ki, mely a gyulladt, vagy műtött ízületre helyezve alkalmas a gyulladás csökkentésére. Az eszköz jeges vizet keringet egy mandzsettában, mely a hűtés mellett kompressziót ad az ízületnek, és így a hagyományos jegeléshez képest jóval nagyobb hatásfokkal képes a duzzanatot, a gyulladást, és a fájdalmat csökkenteni – mutatta be Szabados Kinga és Urbán Eszter gyógytornász a készüléket egy térdprotézis műtéten átesett betegen.

A géphez csípőízületi adaptert, és egy duplikátort is vásárolt a kórház, melyet így egyszerre két beteg kezelésére is tudnak alkalmazni. Az eszköz napi kétszer húsz perces kezeléssel alkalmas ízületi gyulladások, protézis műtétek és egyéb sérülések kezelésére, és látványos javulást nyújt a rehabilitációban.

Kovács Betti gyógytornász a végtagmozgató gépről elmondta, hogy az ízületi mozgatásra használt passzív eszköz nagyon jól használható a csípő és a térd tornáztatásában, mivel a tempót és időt beállítva egyénre szabottan lehet a mozgásterjedelmet javítani.

A szénsavkabin használata nyirok- verőér, és vénás keringési zavar és elégtelenség esetén javallott, de értágító hatása miatt szívműtétek után, angioplasztika és inplantátumok esetén is jó hatású. Dr. Körtvélyessy Andrástól megtudtuk, hogy a földből feltörő szénsavat már a rómaiak is alkalmazták keringési betegségekben, magyarországi sikertörténete pedig a mátraderecskei forrástól indult. A szintetikus szénsavgázzal feltöltött kabinok esetén a beteg bőrére kiülő szénsav értágító hatása miatt fokozza a keringést, a szervezetbe jutva pedig javítja a szív funkcióját, a belső szervek keringését, ezzel gyorsítva a szervezet regenerálódását, és a gyógyulási folyamatokat. Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Az eszköz az országban kevés helyen lelhető fel, többnyire welness központokban, és borsos áron lehet igénybe venni.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella





 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!