Kultúra 2014. május 27. 07:03

Pályázat fiataloknak

Két témakörben lehet pályázni a Rákóczi Szövetség és a Rákóczi Szövetség Rákos Mezeje tagszervezete által meghirdetett irodalmi történelmi pályázatra, amelyet Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint első és másodéves főiskolások, egyetemisták számára írtak ki.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Rákóczi Szövetség
és a Rákóczi Szövetség Rákos Mezeje tagszervezete

irodalmi/történelmi pályázatot hirdet 1956. október 23. tiszteletére Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint I-II. éves főiskolások/egyetemisták részére az alábbi két fő témában:

I. 1956 – Így élték meg a nemzet forradalmát
A forradalom és szabadságharc, ill. az azt követő ellenállás és megtorlás eseményei. A dolgozat épülhet egy kiemelkedő személyiség, annak hozzátartozói, egy helység/kerület lakói visszaemlé-kezéseire.

II. Megtartó erő a szétszórattatásban – Családok a történelem viharaiban
Az összetartozás ereje, a hazaszeretet és felelősségvállalás példái egy család (saját v. egy történel-mi család, akár egy irodalmi alkotásban megjelenített család) életében. A szereplők sorsa kapcso-lódhat az 1848/49 es vagy az 1956-os szabadságharc, ill. a világháborúk és kitelepítések eseményeihez. (Javasolt irodalmi művek listája)

A dolgozatban – személyes beszélgetések, memoárok, monográfiák, irodalmi alkotások alapján – a választott főtémát kell feldolgozni pályakép megrajzolásával, ill. történelmi esszé vagy interjú-füzér formájában. Irodalmi alkotás (novella, elbeszélés, vers) elkészítése is lehetséges, amit különdíjban részesítünk.

A pályaművek formai követelménye: 4–10 oldal terjedelem, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt, hivatkozások, felhasznált szakirodalom.
A pályázatra jelentkezni a Rákóczi Szövetség honlapján lehet a pályamunka feltöltésével egy időben:

http://www.rakocziszovetseg.org/1956_palyazat

A pályázat díjazása: 1. díj: 30ezer Ft, 2. díj: 20ezer Ft, 3. díj: 10ezer Ft. A legjobb dolgozatok szerzői meghívást kapnak a Rákóczi Szövetség október 21–23. között sorra kerülő budapesti Gloria Victis ünnepségeire.

A pályázat beadási határideje: 2014. október 5.

További információ kérhető az [email protected] címen, valamint olvasható a Rákóczi Szövetség honlapján: www.rakocziszovetseg.org.

Kövessen minket a Facebookon is!