Helyi hírek 2016. november 11. 14:00

50 éves a Móraváros

Képgaléria
50 éves a Móraváros
A megyei napilap 1966. november 25-i száma rövid cikkben tudósít a félegyházi városi tanács üléséről, melyen a Közelszőlő területén kialakuló új városrészt Móravárosnak nevezték el. Ekkor kapott nevet az itt létesítendő 16 utca is, amelyek virágok, fák neveit viselik. Csupa derűs, hangulatos elnevezés, örülhet neki az amúgy is népszerű szaktudomány, a növénytan, írta az egykori krónikás. Az épülő új kertváros Kiskunfélegyháza legszebb része lesz, ahol földszinti családi házak, négylakásos kétszintes épületek és több szintes bérházak kapnak majd helyet – záródik az újságcikk.

Bizony elcsodálkoznánk, ha valami csoda folytán visszanézhetnénk. Hol vannak még a mára megszokott kedves helyek, épületek, parkok! A korabeli fotók tanúsága szerint kiépítetlen utak, pusztuló szőlőtőkékkel szegélyezett üres területek. Szűk kis kereskedés, ahol kevés az áru és a városba kell menni bevásárolni. Nincs közmű, telefon.

Az itt lakó és ide települő emberekben azonban van szorgalom, igyekezet. Sorra épülnek a tágas otthonok, szaporodnak a virágos kertek.

1974-ben már háromezer lakosa van a városrésznek. Egy év múlva tágas, modern ABC áruház és hentes nyitja meg kapuját. Ekkor kezdik építeni a főként fiataloknak szánt garzonházat 105 lakással. 1976-ban kiépül a földgázvezeték, augusztus 8-án átadják az óvodát. Szintén a Petőfi Népe tudósít egy városbejárásról, ahol a különböző városrészeket hasonlítják össze: „Móraváros sokkal tisztább, talán mert jobban becsülik környezetüket az itteniek. A garzonház tetejéről látott szép panoráma friss, tavaszi hangulatot áraszt, olyan békés, kedves mosolyú, mint a névadó Móra Ferenc volt.”

1977-ben női-férfi fodrászat nyílt. A következő évben elkezdik értékesíteni a „No-fines”- lakótelep lakásait, melyeket mi egyszerűen Wimpinek nevezünk. 1982 ismét nagyon fontos év Móraváros történetében, hiszen elkezdődik az iskola építése, melyet 1983. aug. 19-én vehetett birtokba 17 tanulócsoport több mint 500 tanulója. Ettől kezdve az iskola környékének folyamatos rendezése, szépítése folyt a tanulók, szülők, pedagógusok összefogásával. Így jött létre a játszóudvar, a sportpálya, a Móravárosi Pihenőpark. Az iskola nemcsak létében, hanem szellemében is a városrész központja lesz. Fiatal, lelkes tanárok 1987-től hét éven át minden májusban Móravárosi Napokat szerveztek, ahol tartalmas programokra vártak minden itt lakót.

Régi vágya teljesült az embereknek, amikor 1990-ben orvosi rendelő létesült, 80 új telefonállomást kötöttek be az otthonokba. Néhány év múlva megnyílt a Hóvirág gyógyszertár. A parkba 1998-ban Pálfy Gusztáv Biztonságban c. szobra került. Ugyanebben az évben nyitott a családias hangulatú Anno vendéglő. 2002-ben európai szabványoknak megfelelő, csodaszép játszótér létesült, ahová a város más részeiből is jöttek, jönnek játszani vágyók. Az eltelt évtizedekben szépült, gyarapodott ez a városrész. Bővültek, megújultak az épületek, néhány funkciót váltott, burkolatot kaptak az utcák, újak is létesültek. Újabb szolgáltatások kezdték meg tevékenységüket. Nehéz lenne felsorolni mindazokat, akik sokat tettek ezért a városrészért. Meizl Ferenc nyugalmazott igazgató úr nevét azonban meg kell említeni, hiszen fáradhatatlanul azon munkálkodott, s munkálkodik ma is, hogy szép, kulturált környezetben élhessenek a móravárosiak. 

Jómagam  közel 40 éve lakom itt a családommal, a gyermekeim a játszótéren nőttek fel, itt jártak óvodába, iskolába, kijártak focizni a Honvéd pályára. Szeretek az árnyas parkban üldögélni, gyönyörködni a Kálvária díszes székelykapujában. Jó ismerősként térek be a boltokba, a Sulibutikba, a virágüzletbe, a megvásárolt portéka mellé jó szót, mosolyt is kapok. Móraváros valóban Kiskunfélegyháza legszebb része ma is. Legalábbis nekünk, móravárosiaknak.

Kőháziné Kovács Mária

Fotó: Hájas Sándor
 

Forrás: Petőfi Népe 1966-2003 (Digitalizált változat kjmk.hu)

Emlékkönyv – 25 éves a Platán (Kiskunfélegyháza, 2008.)

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!