Helyi hírek 2016. november 9. 07:30

Közmeghallgatáson mondták el észrevételeiket a félegyháziak - videóval

Képgaléria
Kerékpárutakról, az őszi falevél elszállításáról, a járdák és a közvilágítás állapotáról, valamint a parkolási helyzetről is szó esett november 8-án, kedden, amikor Kiskunfélegyháza város képviselő-testülete közmeghallgatást tartott a városháza dísztermében.

A közmeghallgatás alkalmával a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői közvetlenül a képviselő-testülethez intézhetik kérdéseiket, tehetik meg javaslataikat. Közmeghallgatást évente legalább egyszer, előre meghirdetett időpontban kell tartani, amikor a testületi ülés tartására vonatkozó szabályok érvényesek.

A közmeghallgatás első perceiben Csányi József polgármester elmondta a jelenlévőknek, hogy dr. Körtvélyessy András, a félegyházi városi kórház intézményvezetőjének tájékoztatása szerint várhatóan november 9-én, szerdán megtörténik az érintett kórházak – közöttük a félegyházi – fennálló beruházási adósságának kifizetése. Ezt követően még a hét folyamán benyújtja a használatbavételi engedélyt a kórház projektmenedzsere. Az önkormányzat pillanatnyilag ennyi információval rendelkezik a városi kórház beruházásával kapcsolatban. Aki ennél többet szeretne tudni, annak a kérdéseit ajánlott közvetlenül dr. Lénárt Endréhez, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatójához címeznie, mert az önkormányzat is tőle tud további információkat megkérni.

A Bercsényi utcai kerékpárút megvalósulásának esélyeit firtató kérdésre Csányi József elmondta, hogy mintegy 3,8 milliárd forint értékben különböző projektekre pályázik az önkormányzat TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból. Ennek része mintegy 300 millió forint értékben két kerékpárút elkészítése is. Az egyik a Csanyi úttal párhuzamosan, a másik a Bercsényi utca teljes hosszában épülne meg, a Szegedi úttól az Izsáki útig. A polgármester hangsúlyozta, hogy a pályázat kiírását engedélyes tervvel várja a város, és abban bíznak, hogy talán már 2018-ban lehetőség nyílik a megvalósításra is.

A várost ősszel elárasztó lehulló falevelek elszállításával kapcsolatban több kérés és hozzászólás fogalmazódott meg. Horváth Gábor, a Kiskunfélegyházi Városgazdálkodási Intézmény hulladékgazdálkodási részlegvezetője emlékeztetett arra, hogy a KVI alvállalkozóként végzi a hulladékszállítást, de újra egyeztetni fognak a fővállalkozó által megígért és eddig nem teljesített, zöldhulladék elszállítására alkalmas zsákok biztosítása ügyében. Hozzátette: a KVI két lombszívója folyamatosan járja a várost és végzi a dolgát. (A lakossági, közületi és közterületi lombszívás igénybevételével kapcsolatos tudnivalókról hamarosan külön cikkben adunk tájékoztatást.)

A közvilágítással kapcsolatos kérdések kapcsán elhangzott: 2015-ben 3400 világítótestet cseréltek ki Félegyházán. Miután azonban a ledes izzók fénye koncentráltabb, így kisebb területet világít be a hagyományos fényforrásnál. A képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 10 millió forintot fordít közvilágítás-fejlesztésre, ezen belül a változás miatt kialakult helyzet kezelésére. Ez az összeg 70 darab lámpatest elhelyezését teszi lehetővé szerte a városban.

A Kossuth utca, a város köztereinek fejlődését, szépségét elismerve több felszólaló jelezte, hogy különböző városrészek lakóközösségei is örömmel vennék, ha padok kerülhetnének a környezetükbe. Ezeket az igényeket szeretné az önkormányzat mielőbb kielégíteni.

A csapadékvíz-elvezetés, mint az évek óta visszatérő témák egyike ezúton is szóba került. A polgármester ennek kapcsán kiemelte a szikkasztó árkok fontosságát, amit – bár ez tilos volna – sok helyen betemettek. Csányi József elmondta: egy komplett csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítésére – ez könnyen belátható – az önkormányzat nem tud anyagi forrást biztosítani. Nincs más választás, mint az árkos rendszer fenntartása és rendben tartása. Ennek visszaállítására pedig 2017-ben hatékony lépéseket tervez az önkormányzat, szükség esetén a szankcionálás eszközével is élve. A csapadékvíz-elvezetés terén hatékony előrelépés csak széleskörű összefogással, a betemetett szikkasztóárkok visszaépítésével és folyamatos karbantartásával érhető el – hangsúlyozta a polgármester.

A közmeghallgatáson elhangzottakról jegyzőkönyv készül, a felmerült kérdések előadói írásban is választ kapnak.

T. T.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!