Helyi hírek 2014. május 27. 07:48

Tanulmányi kirándulás

Képgaléria
Tanulmányi kirándulás
Május 22-én, csütörtökön a Móra Ferenc Gimnázium fizika és földrajz fakultációs diákjai Ozsvár Péter tanár úr vezetésével a Mátrai Hőerőművet, valamint a Visonta határában található külszíni fejtést nézték meg.

A magyar villamosenergia-termelés 15-17 %-át előállító erőmű majdnem 1000 MW teljesítménnyel járul hozzá a mindennapos világításhoz, elektromos eszközök működtetéséhez. Ennek jelentős részét a bükkábrányi és a visontai külszíni fejtésen kitermelt lignit elégetéséből nyerik, de mezőgazdasági hulladékot is égetnek el (szalma), illetve gázt is használnak.

A szakemberek részletesen bemutatták a látogatóközpontban a diákoknak az energiatermelés folyamatát, kiemelve a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységüket. Részletesen beszámoltak a külszíni bányák ekultivációjáról, a keletkezett pernye elhelyezéséről, valamint a  füstgáz tisztításáról, amely során nemcsak a port szűrik ki, hanem a kén-oxidokat is. Érdekes következménye ennek, hogy a hűtőtornyokból távozó „füst” tulajdonképpen csak vízgőz és szén dioxid, a szén-monoxid  és nitrogén-oxid terhelésük pedig csak minimális.

Döbbenetes volt közelről, sőt belülről látni a hűtőtornyokat (egy focipálya elfér bennük, nem beszélve a magasságukról), valamint a kilátóból megnézni a külszíni fejtést végző monstrumokat. Még a nagy távolság ellenére is lenyűgözőek voltak a méreteik.

A tartalmas üzemlátogatást rövid sástói kiruccanás koronázta meg: volt aki a kilátóból gyönyörködött a látványban, többen a közeli bobpályán  szórakoztak, míg néhányan rövid túra keretében sétáltak le Mátrafüredre.

Zajacz Lajos

A természettudományos laboratórium vezetője

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!