Helyi hírek 2016. november 14. 13:30

„Nyiss ajtót, ha kopogok…”

Képgaléria
„Nyiss ajtót, ha kopogok…”
Történelmi időutazás a múltból a jelenbe. Helyek, képek, hangulatok címmel szerveztek író olvasó találkozót a Móra Ferenc Gimnáziumban az V. Roma-magyar Diák Kulturális Fesztivál keretében november 9-én. A rendhagyó óra előadója Nagy Gusztáv író, költő, műfordító volt. Kifejtette, hogy a roma-magyar közösségek békés együttéléséhez egymás kölcsönös megértésére, értékeik megismerésére van szükség. A romák körében a legfontosabb feladat az oktatás. Az, hogy értékké váljon a képzés, és a feltételeket is biztosítani tudják a fiataloknak a tanuláshoz.

Hitvallását így fogalmazta meg előadása előtt Nagy Gusztáv: „Azt hiszem ma is, hogy a cigány értelmiségieknek legfontosabb feladata saját népe fiataljainak nevelése, oktatása. Ma is ez az elv vezérel, ez a belső késztetésem. Átadni mindazt, amit én hosszú és körülményes úton szereztem a magam számára. Vissza akarom adni a cigány fiatalok önbecsülését, emelni szeretném önértékelésük színvonalát. Ma már tudom, mert tapasztalnom kellett, hogy nagyon sok cigány származású pedagógusra lenne és van szüksége a cigányságnak, akik megtanítják a gyerekeknek mindkét kultúrát.”

Előadásában kitért arra, hogy a romák és nem romák kiegyensúlyozott együttéléséhez mindkét csoportnak nagyobb befogadó készségre, nyitottságra, egymás jobb megismerésére van szükség. Ne gondolja senki, hogy a romáknak nincsenek olyan értékeik, amelyekre érdemes odafigyelni. Gondoljunk bele, hogy milyen erős körükben a gyerekek szeretete, milyen odaadással gondoskodnak az idősekről. Szét kell nézni a szociális otthonokban, ahol elvétve találunk roma gondozottat. Természetesen a cigányságnak is komoly változásokra van szüksége. Ennek kulcsa a tanulás, amely a teljes életminőséget meghatározza – tette hozzá az előadó.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!