Helyi hírek 2016. november 11. 13:30

Staféta – Életbölcsességek a boncmestertől

Staféta – Életbölcsességek a boncmestertől
Rovatunkban „kézről kézre” adják a képzeletbeli stafétát Félegyházához kötődő emberek. Legutóbb Kis László a kihalóban lévő címfestő szakmáról mesélt, most az ő kérésére kerestük fel Molnár Attila boncmestert, hogy életről és halálról kérdezzük. A legjobb helyen tettük: a félegyházi városi kórház mellett szabadnapjain a kecskeméti mentőállomáson teljesít szolgálatot. Így aztán – ahogy ő fogalmaz – életében jelen van az alfa és az ómega is. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy Molnár Attila mindkettőre az élet természetes velejárójaként tekint.

18 éves volt, amikor hirtelen ötlettől vezérelve jelentkezett a hirdetésre, amelyben halottszállítót kerestek. A kecskeméti köztemetőben dolgozott 2001-ig, amikor boncsegédnek hívták a kecskeméti rendőr-főkapitányságra. Mivel érdekelte a kriminalisztika és az emberi egészség-betegség, rövid gondolkodás után igent mondott. Az iskola elvégzése után 2002-ben pedig boncmester lett. Innen indult az az út, amelynek fontos állomásaként idén megkapta a szakma legnagyobb elismerését, az év boncmesterének járó Lesznyák-díjat.

– Míg Pesten, az Egészségügyi Továbbképző Intézetbe jártam, a kecskeméti megyei kórházban töltöttem a gyakorlati időt, és közben a rendőrségen is dolgoztam. A megyében történt összes rendkívüli halált mi boncoltuk egészen 2007-ig, amikor egy törvénymódosítás miatt megszüntették a rendőrorvoslást. A rendkívüli halálokokat a korábbi gyakorlattal szemben a szakértői intézmények boncolják, így megszűnt a beosztásom a rendőrségen. Akkor már évek óta dolgoztam másodállásban a kecskeméti mentőállomáson gépkocsivezetőként, ami így a főállásom lett. Egy év múlva kerültem a félegyházi kórház korbonctanára boncmesterként. Azóta itt vagyok, de a szabadnapjaimon megtartottam a mentőzést is. Így jelen van az életemben az elmúlás mellett az az élmény is, amikor valaki új esélyt kap a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően.

– Kiből lesz jó boncmester?

– Mint mindegyik szakmára, erre itt születni kell! Nem a technikára gondolok, azt bárki megtanulhatja! Az, hogy folyamatosan képezzük magunkat, természetes. Azonban a megfelelő érzelmi, lelki hozzáállást nem lehet elsajátítani. Arra valaki vagy képes, vagy nem. A rendőrségi munkában különösen sok megrázó eset volt: gyerekek, idegenkezűség, baleset áldozatai… A kórházhoz 11 település tartozik, ide hozzák az összes természetes, illetve rendkívüli haláleset közül akiket boncolni kell. Itt kapcsolatba kerülünk a hozzátartozókkal, látjuk a gyászukat, ami törvényszerűen megérinti az embert. Viszont amikor az ajtót becsukom, mindezt itt kell hagyni. Az nem lehet, hogy átjárja az életemet, a családom életét! Aki erre nem képes, annak nem való ez a pálya.

– Milyen a viszonya a halállal?

– 19 éves korom óta naponta „találkozunk”. Tisztelem és elfogadom. Elvégre az élettel jár kéz a kézben.

– Mi a helyzet a saját halálával?

– Nem foglalkozom a kérdéssel, soha nem gondolkodtam ezen még.

– Hisz valamiféle túlvilágban?

– Engem a szellemvilág nem foglalkoztat. Úgy vélem, hogy aki meghalt, azt el kell siratni, az emlékét tisztelettel megőrizni, és a hiányát, az elvesztését elfogadni.

– Megfontoltabban éli az életét ennyi betegség, személyes tragédia láttán?

– Itt is az arany középutat keresem. Azt hiszem akaratlanul is hat rám, hogy amikor hallok egy diagnózist, pontosan tudom, hogy az hogyan néz ki „odabent”. A dohányzásról leszoktam, és törekszem arra, hogy ne égessem mindkét végén a gyertyát. Viszont azt vallom, hogy amíg itt vagyunk, addig élni kell.

Molnár Attila Csuka Piroska szülésznőtől kérdezi: szerinte mikor kezdődik az élet?

Tóth Timea






 

Kövessen minket a Facebookon is!