Kultúra 2016. november 16. 07:30

A félegyháziak igénylik a kulturális csemegéket

Képgaléria
A félegyháziak igénylik a kulturális csemegéket
Idén január 1-jétől új időszámítás kezdődött az újra önálló intézménnyé vált Móra Ferenc Művelődési Központ életében, amelynek vezetését Kovács-Csonka Szilviára bízta a félegyházi képviselő-testület. A változástól új lendületet, és a 30 ezres városhoz méltó kulturális kínálatot vártak. Mit remélt az első esztendőtől, és mit sikerült véghezvinni? Többek között erről is kérdeztük az intézményvezetőt

– Az egyik – hanem a legfontosabb – vágyam az volt, hogy szakmai és emberi értelemben is igazi csapattá érjen az a maroknyi team, amelyet segítőmnek tudhatok. Ez megtörtént. Elmondhatom, hogy remek gárda dolgozik az intézményben, amely hónapról hónapra összecsiszolódott – bocsátja előre Kovács-Csonka Szilvia.

– Hogyan állt össze az idei programterv?

– Vannak rendezvények, amelyeket hagyományosan, minden évben megrendezünk. Ezek közé tartozik például a tavaszi és az őszi virágünnep, az újévi operett gála, az egészségnap és expo, a nótaestek, vagy a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás és fesztivál, amelynek egyik főszervezői vagyunk. Ezek továbbra is elmaradhatatlanok. Határozott törekvésem volt azonban, hogy újítsunk is. Ennek keretében idén nagy hangsúlyt fektettünk az ismeretterjesztő előadásokra.

Nálunk járt, és gondolataival nagy örömöt okozott a félegyháziaknak többek között Pál Feri atya, Schaffer Erzsébet, Bagdy Emőke. Úgy tűnik, hogy ez a kezdeményezés találkozott a közönség igényével, ezért ezt a vonalat szeretnénk jövőre tovább folytatni. Így a 2017–es évet Pál Feri atya előadásával indítjuk, de több meglepetéssel is készülünk. Kiállításainkkal is túlléptünk a biztonsági zónán, és például a Balázs Béla-díjas Horváth Péter fotográfus, a már elhunyt Holló László-díjas Kolozsvári Sándor, a lengyel lodzi fotóművészek, vagy a Félegyházáról elszármazott Csille Márti nemezművész munkáival egy formabontó, merészebb vonal felé is nyitottunk. Bővítettük a repertoárt a színházi előadások terén is.

A nagyszínházi előadások közül érdemes kiemelni a Bánfalvy Stúdió teltházas színdarabját, amely elhozta a félegyházi közönségnek többek között Hujber Ferencet és Eperjes Károlyt. Tovább folytattuk, és nyáron kertmozivá avanzsáltuk a filmtörténelem klasszikusait felvonultató filmklubot. Visszahoztuk a régmúltból az őszi, téli és tavaszi szünet idejére is a gyermek kézműves egész napos napközi táborokat. Május 6-án Koncz Zsuzsa Mama kérlek! címmel nagysikerű, teltházas anyáknapi koncertet adott a művelődési központ színpadán. Ez az alkalom bebizonyította, hogy Félegyházán van kereslet az igényes zenei programokra, s ezen felbuzdulva a magyar zenei élet másik meghatározó személyiségét hozzuk el 2017-ben. Március 10-én Zorán érkezik teljes nagyzenekarral, és velünk ünnepli 75. születésnapját egy csodálatos nőnapi koncerttel.

– Úgy tűnt, hogy minden korábbinál nagyobb érdeklődés övezte az idei Libafesztivált is.

–  Azt hiszem, hogy a Móra Ferenc Művelődési Központ, mint szervező, méltán lehet büszke erre a ma már országos hírű programsorozatra, amit idén XVIII. alkalommal rendeztünk meg. Tulajdonképpen minden rendezvényszervező álma az a szakmai szabadság, amit nekünk a rendezvény szponzora, az Integrál Zrt. biztosít. Tény, hogy a Libafesztivál kulturális kínálata többezres tömeget vonz Félegyházára, Budapestről és más nagyvárosokból csoportok érkeznek, az esti ingyenes koncerteken 3-4 ezer ember van jelen. Idén először a város önkormányzata is támogatta egy nagyobb összeggel a rendezvényt, mi pedig pályázatokat írunk, és az így elnyert pénz felhasználásával 9 városból fogadtunk néptánc csoportokat a Libafesztivál keretében megrendezett III. Kunsági Néptánc Találkozón. Igazából ezeken a napokon „vizsgázott” a ház csapata munkabírásból, terhelhetőségből, kreativitásból, problémamegoldásból. Nagyon büszke vagyok rájuk, ezúton is köszönet érte!

– Az év hátralévő része már az év végi ünnepek jegyében telik. Lesznek-e újdonságok ebben a kiemelten fontos időszakban?

– Már szervezzük az Adventi Forgatagot Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával közösen. Óriási segítség számunkra, hogy az önkormányzat szervezőivel ilyen jól tudunk együttműködni. Úgy gondolom, hogy ez meg is mutatkozik a rendezvények színvonalán. A Petőfi téren felállított rendezvénysátorban december 20-ától 23-áig az ünnepvárás hangulatát egy remek gyerekkoncert emeli majd Eszményi Viktóriával és Heilig Gáborral, a felnőttek szívét pedig Szekeres Adrienn és Janicsák Veca dalai öltöztetik ünneplőbe. Odabent, a művelődési központ épületében három nagy programmal készülünk még év végéig. Katalin napon a Liszt-díjas hegedűművész, Illényi Katica lép színpadra, november 19-én és 20-án pedig egy hamisítatlan családi programra várjuk a félegyháziakat. KockaFeszt Mini, Igazi LEGO Rajongóknak! címmel olyan mesevilágba csöppenhetnek kicsik és nagyok, amely garantáltan elvarázsolja a családtagokat korra és nemre való tekintet nélkül. Óriási élményre készüljenek! Az én gyerekeim már számolják a napokat. Végezetül december 16-án „Hangolódó” című műsorunkkal egy bensőséges ajándékot szeretnénk átadni a városnak azzal a karácsonyi zenés esttel, amelyen félegyházi énekesek lépnek színpadra. Sok kedves meglepetést ígérhetek azoknak, akik megtisztelnek bennünket a jelenlétükkel. Annyit elárulok, hogy mások mellett engem és egy kolléganőmet is hallhatnak énekelni. Az est további különlegessége, hogy a bevételt a Móra Ferenc Művelődési Központ javára fordítjuk, és a pénzből technikai felszereltségünkön szeretnénk javítani.

Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!