Helyi hírek 2016. november 16. 15:30

Városrészek közterületei újulhatnak meg

Városrészek közterületei újulhatnak meg
A Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. neve egyre több tevékenység kapcsán merül fel az utóbbi időben. A társaság korábban kizárólag az ipari park működtetésével kapcsolatos feladatokat látta el, mára azonban szolgáltatásainak köre lényegesen kibővült. Ez indokolta nemrégiben a névváltozást is. A cég ügyvezetőjével, Gyuricza Gergővel beszélgettünk a reményteljes jövőről.

A Félegyházi Fejlesztési Kft. koordinálja sok más feladata mellett a 800 millió forintos pályázati összeggel beadott CLLD projektet. Mit nyerhet ezzel az idegen hangzású fejlesztéssel Félegyháza?

– A CLLD a helyi közösségek által vezérelt helyi fejlesztések projektje, amelynek célja, hogy a városi közösségek életét civil szervezetek beruházásain, eszközbeszerzésein és programjain keresztül segít élénkíteni, fejleszteni. A program keretében a városközponton kívüli, de még belterületi részek – így a Móraváros, a Petőfi lakótelep, vagy a Kossuthváros – közterületeit fejlesztenénk a civilek programjai mellett. 800 millió forintos pályázattal készülünk.

Egy ilyen óriási összegű projekt nem túl nagy falat egy egyszemélyes társaságnak?

– Az összeg valóban nagy, de a projekttartalom is rendkívül gazdag. Természetesen rengeteg település pályázik, így számolunk azzal, hogy csökkentett összeget nyerünk el. Bevallom: 600 millió forinttal már elégedett lennék, és érezhető változásokat tudnánk elérni az említett városrészek lakói életében. Bár a társaságnak jelenleg valóban én vagyok az egyetlen munkatársa, a projekt lebonyolításához legalább két új munkatárs alkalmazása lesz szükséges. Az ő munkabérük teljes egészében elszámolható lesz az uniós projektből. Emellett számos további tervünk van még. Az ugyanis a tapasztalat, hogy egy erős önkormányzati kontroll alatt működő gazdasági társaság az uniós pályázatok tekintetében remekül ki tudja egészíteni az önkormányzati munkát, sok folyamat válik ezáltal egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá. Ezekre az előnyökre építve a jövőben több pályázaton szeretnénk indulni.

A Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. nevéhez köthető a városkártya is. Hol tartanak a bevezetés előkészületei?

– Minden elő van készítve, tulajdonképpen semmi akadálya annak, hogy megkezdjük az értékesítést az adventi időszakban. Megtörténtek a szükséges eszközbeszerzések, és eddig már több mint 20 félegyházi üzlet, vállalkozás fejezte ki csatlakozási szándékát a kártyarendszerhez. A kártya bevezetésének elsődleges célja a helyi vásárlók ösztönzése arra, hogy helyi vállalkozóknál, helyi üzletekben költsék el pénzüket. Ezzel mindannyian hozzájárulhatunk a helyi kiskereskedelem sikerének élénkítéséhez. Az alapötlet nem a mienk, számos jó példa működik már országszerte. A félegyházi városkártyában is sokan meglátták a lehetőséget, csatlakozott már ékszerüzlet, gyermekruha és papír-írószer bolt, gyógyszertár is. A kártyák elkészültek, a Tourinform Irodában lehet igényelni. A Félegyháza kártya a legnagyobb közösségi oldalon is jelen van, ahol az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb tudnivalókról.

T. T.




 

Kövessen minket a Facebookon is!