Helyi hírek 2016. november 15. 15:30

Térségi beruházás lesz az ipari park 2

Térségi beruházás lesz az ipari park 2
Ismét egy új cég települ a félegyházi ipari parkba. Az utcafronton lévő egyik kaszárnyát vásárolta meg egy befektető, hogy ott hűtőházat és több tucat munkahelyet teremtő feldolgozóüzemet alakítson ki – tudtuk meg Dósai Bencétől. A polgármesteri és fejlesztési kabinetvezető hozzátette, hogy kapacitásbővítési terveihez a Rollsped Kft. és az ICE-STORE Kft. is további területek bevonását tervezi, így egyre égetőbb az igény új iparterületekre.

– A képviselő-testület nemrégiben döntött arról, hogy megrendeli az ipari park 2. előkészítő tanulmányát. Hol tart ez a folyamat?

– A tanulmány elkészült. A mintegy száz oldalas anyagban – amely szükséges a TOP-os pályázat beadásához – precízen felmértük a gazdasági környezetet, az igényeket és a lehetőségeket. Az elkövetkező néhány hónapban véglegesíteni fogjuk a pályázati anyagot, és mintegy kétmilliárd forintos összeggel tervezzük benyújtani az ipari park 2 pályázatát.

– Mit jelent ez a lehetőség a városnak és a kistérségnek?

– Nyilvánvaló, hogy ez a beruházás nem csak Félegyházának fontos. Így gondolja ezt 19 település polgármestere is, akik támogatói nyilatkozatot adtak arról, hogy az új ipari park megépítése Félegyháza mellett a térség fejlődésének is kulcsa. Ezek a környező települések egyébként is ezer szállal kötődnek városunkhoz: lakóik közül sokan itt tanulnak, dolgoznak. Az ipari park 2-t éppen ezért térségi beruházásként kezeljük. Olyan fejlesztésnek, amely a 2014 óta regnáló városvezetés által elkezdett gazdaságfejlesztés záloga. Ez a projekt nem csak kiemelt jelentőségű, de bátran mondhatjuk, hogy Félegyháza jövőjét alapozza meg.

– Bizonyára más települések is szeretnének TOP-forrásból hasonló beruházást megvalósítani. Milyen érvek szólnak Félegyháza mellett?

– Kecskemétet leszámítva egyik Bács-Kiskun megyei település sem tud felmutatni olyan dinamikus tempót, mint amit a félegyházi vállalkozások betelepülése diktál az utóbbi két évben. Úgy tűnik, hogy szakmai és gazdasági szempontok alapján egyaránt nálunk a legmegalapozottabb az igény.

– Azért bőven akad még fejlesztenivaló a jelenlegi ipari parkban is. Mire számíthatnak az ott tevékenykedő vállalkozások?

– Az egyik pályázatunk – az új ipari park létesítése mellett – tartalmazza a meglévő ipari park kerítésének cseréjét, a közvilágítás fejlesztését, a belső járda és úthálózat javítását, továbbá új portaszolgálat, kamera- és beléptető-rendszer létesítését is.

– Mi a helyzet az útkapcsolatokkal?

– Napjainkban alapvetően elvárható egy ipari parktól, hogy gyorsan, és szó szerint zökkenőmentesen lehessen megközelíteni az autópályát és a főbb közlekedési csomópontokat. Két éve szorgalmazzuk a Majsai úton a felújítást, így nagyon örültünk, amikor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV Zrt. közös beruházásban elkezdte az M5-ös autópálya felhajtó körforgalmáig terjedő szakaszon a munkálatokat. Ez újabb fontos előrelépés az ipari parkban termelő, és beruházásaikat előkészítő vállalkozások számára.

T. T.




 

Kövessen minket a Facebookon is!