Helyi hírek 2016. november 16. 17:30

A csúcstechnológia befészkelte magát a Dózsa suliba

Képgaléria
A csúcstechnológia befészkelte magát a Dózsa suliba
Az iskola célja az, hogy a gyerekek minél több korszerű alkalmazást ismerhessenek meg, amelyek néhány év múlva nélkülözhetetlen részei lesznek életüknek. A célt támogatandó, a közelmúltban mintegy egymillió forint értékű 3D-s nyomtatót vásárolt az iskolai alapítvány. Ilyen korszerű és drága eszközök országosan is csak elvétve találhatók az oktatási intézményekben, így városunkban is. Erről, valamint az alapítvány működéséről beszélgettünk a kuratórium elnökével, Vőneki Ottóval, az iskola volt igazgatójával.

– Az Összefogás a Dózsás Gyermekekért Alapítvány éppen az ilyen fontos, de központilag még nem biztosított taneszközök beszerzésével is támogatja az iskola tanulóinak fejlesztési, tehetséggondozási lehetőségeit. Az 1992-ben létrehozott alapítvány segítségével a 90-es években elsőként jött létre az iskola számítógépes parkja, fejlődött az oktatásban szükséges technikai eszközökhöz jutás színvonala és az oktatás feltételei. Évente milliós nagyságrendű támogatásokkal tudunk az iskolai oktatás feltételrendszerének fejlesztéséhez hozzájárulni. A ’92-ben megfogalmazott céljaink ma is érvényesek. Sikerült olyan működési feltételeket kialakítanunk, amelyek a legjobban segíthetik az iskolai célok elérését – kezdte mondandóját a kuratórium elnöke.

– Mindez sok pénzbe kerül. Hogyan teremtik elő?

– Bevételeink forrásai a cégek és magánszemélyek pénzbeli és természetbeni adományai, a jövedelemadó 1%-áról számunkra rendelkezők juttatásai, valamint az iskola által szervezett rendezvények, akciók bevételei. Bevételi forrás az is, hogy aki az alapítvány működését, munkáját segíti, érte semmiféle juttatást, költségtérítést nem kaphat, azt támogatásként végzi.

– A csúcstechnológia fejlesztése mellett mit tartanak a legfontosabbnak?

– Az eszközbeszerzések mellett rendszeresen, minden évben jutalmazzuk a tehetséges tanulókat, támogatjuk versenyeiket, valamint a kiemelt eredményeket elért diákokat. Ebben az évben is tíz fölötti azon tanulók száma, akik sikeres állami nyelvvizsgát tettek, őket a vizsgadíj felének kifizetésével jutalmaztuk. Támogatjuk a diákönkormányzat rendezvényeit, a több mint 20 éve működő iskolaújság működtetését is. Amikor az iskolai költségvetés szűkössége miatt nem volt forrás a felújításokra, akkor a legfontosabb célokra biztosítottunk anyagi hátteret. Így épült ki a sportpálya, épült két tanterem a tetőtérben, megújult két teljes vizesblokk és a természettudományi előadó, kicserélődött több tanterem bútorzata, amelyekhez az alapítvány biztosította az anyagi hátteret.

Visszatérve a tanuláshoz szükséges eszközfejlesztésekre, a következő évekre is vannak elképzeléseink. A technológiai, informatikai, számítástechnikai fejlődés olyan nagy lépésekkel halad, hogy tervezzük a robotikai bemutató és alapeszközök vásárlását és megismertetését is diákjaink számára. Ezeket az eszközöket, a most vásárolt nyomtatót is, minden nebuló megismeri, mert azok nem a szertárakban fognak porosodni, hanem osztályról-osztályra folyamatosan bemutatják azokat. Az ilyen eszközök megismerése jelentősen fejleszti a tanulók szemléletét és kreativitását, éppen a legfogékonyabb korukban.

Tehát célba ér minden adomány, természetbeni vagy pénzbeli segítség, jótékonysági rendezvény bevétele. Ezt megköszönöm minden volt munkatársamnak, kollegámnak, a kedves szülőknek és támogatóinknak. E nélkül a gyermekekért alapítványunk nem tudna sikeresen, hatékonyan működni.


H. S.
 

  



 

 

Kövessen minket a Facebookon is!