Helyi hírek 2016. november 17. 14:00

Sokkoló a látvány, de a gyógyulásukért vágják vissza a félegyházi platánokat

Képgaléria
Sokkoló a látvány, de a gyógyulásukért vágják vissza a félegyházi platánokat
Egészségügyi metszésre van szüksége a félegyházi platánoknak. A Kossuth utcai fasor szépségét átmenetileg megtépázza ugyan a nélkülözhetetlen beavatkozás, de a szakemberek szerint bűnös mulasztás volna ennek a fák egészségromlását lassító gyógyításnak a mellőzése.

A több mint 100 éves, eredeti telepítésű fasor fenntartásának időszerű munkálatai kezdődtek  el   kísérleti jelleggel a napokban. A metszési munkákat Csányi Zoltán kertészmérnök irányítja, ő az a szakember, aki 1993 óta tevékenyen részt vesz a fasorral kapcsolatos rekonstrukciós tevékenységekben. A most elkezdődött munkákat megelőzte egy doppleres fastruktúra vizsgálat, amely megállapította, hogy több mint 50 darab platánfánál a fatörzsben korhadt üreges részek vannak, ami miatt azok szilárdsága jelentősen meggyengült. A fatörzseken látható rákos daganatok alakultak ki.

Az 1990-es évek előtt a fasorral kapcsolatos fenntartási munkák – főleg a forráshiány miatt – elnagyoltak voltak. Az idényszerű munkákat később sem lehetett ütemezni, bár a szakértelem akkor már megvolt, de az anyagi körülményekben nem történtek változások.

A mostani munkálatokkal az idős példányokat a kivágás helyett próbálják megmenteni, megfiatalítani. Ez vázágakig történő visszametszést jelent, melynek során eltávolítják a Platánfa leggyakoribb kórokozójaként megjelenő Gnomoniás ágrészeket is. Ez a fiatal ágrészeket fertőzi meg, levélfoltosodást, majd teljes ágelhalást okozva. A drasztikus visszametszéssel a fa egészségesen tartható, és egy következő koronaalakító metszéssel meggátolható a vázágak felnyurgulása is. Ehhez hasonló drasztikus visszametszés 1995-ben történt utoljára, pedig az állomány egészségesen történő tartásához azt legalább ötévente meg kellene ismételni.

Szintén kísérleti jelleggel a Marosvásárhelyi úton lévő néhány platánfát is erősen visszavágják, mivel a fák több helyen gondot okoznak a közelben lévő épületeknek.

A platánfák ifjító, gyógyító metszését egyelőre a Kossuth utca 33. szám előtt, a gombánál, három egyednél végezték el. A látvány első ránézésre sokkoló. Azonban a fák továbbélése érdekében nincs más megoldás. Az idei visszavágások eredményét jövőre kiértékelik, aminek figyelembevételével több éven keresztül folytatják a platánfák ifjító, gyógyító metszését Félegyházán. Ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy még sokáig gyönyörködhessünk a város sajátos hangulatát adó, egyedülállóan szép platánsorban.





 

Kövessen minket a Facebookon is!