Kultúra 2016. november 19. 13:30

Protestánsok Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Protestánsok Kiskunfélegyházán
A Reformáció emlékére, az 500. évforduló alkalmából Protestánsok Kiskunfélegyházán címmel Mészáros Márta múzeumigazgató tartott előadást a Hattyúházban. Ezt követően Rosta Ferenc, a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház gondnoka, presbitere, városunk alpolgármestere osztotta meg gondolatait a reformációról. Beszédéhez kapcsolódva Varga Katica, a Magyar Örökség Díjas Credo együttes tagja Luther Márton – a nagy reformátor kedvenc dicséretét énekelte el. Az énekes a reformáció eseményeit követve az előadás felvezetéseként néhány korabeli dallammal alapozta meg az előadás hangulatát.

Mészáros Márta kutatómunkájának köszönhetően ezen az estén a kiskunfélegyházi protestánsok életébe tekinthettek bele a jelenlévők. A kezdetektől napjainkig, a templom építéséről, lelkészekről, missziókról beszélt. Érdekes volt hallani azt, hogy a betelepült protestánsokat a tősgyökeres katolikus kiskunfélegyházi hívek sokszor támogatták, még templomuk építésére is adakoztak. Fontosnak tartották, hogy minden felekezetnek legyen saját helye, így egyetértésben élhettek a mai napig.

A vetített képes előadás során sok szép emléket is felidéztek, amelyeket a hallgatóság nagy része is megélt, így ez nem csak a történelem felidézése, hanem a csodálatos visszaemlékezések estéje is volt.

V. K.







 

Kövessen minket a Facebookon is!