Helyi hírek 2016. november 23. 14:30

Tájékoztató a házi fúrt- és ásott vízkutak legalizálásáról

Tájékoztató a házi fúrt- és ásott vízkutak legalizálásáról
Az elmúlt időszakban a házi vízkutak legalizálásával kapcsolatosan a médiában többször is elhangzottak pontatlan információk. Ezen létesítményeket – függetlenül a típusuktól, kialakításuk és használatbavételük időpontjától – a jelenleg hatályos, vonatkozó jogszabályok alapján nem bejelenteni, hanem engedélyeztetni szükséges. Ezt jelenleg két hatóság végzi attól függően, hogy a vizet mire szeretnék használni.

Jegyzői hatáskör

Amennyiben a kút vizét épülettel rendelkező ingatlanon ivóvízként is szeretnék használni és ezen vízhasználat éves mennyisége nem éri el az 500 köbméter/év mennyiséget, akkor az engedélyező hatóság a helyi jegyző.

Tervezett házi ivóvízkút esetén a jegyző először létesítési engedélyt ad ki a benyújtott tervdokumentáció és kérelem-nyomtatvány alapján, majd a kút megépítése után üzemeltetési engedélyt akkor, ha a kút vize megfelel ivóvíznek. Az engedélyek kiadása előtt a jegyzőnek be kell vonnia az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának helyi kirendeltségét (közegészségügyi hatóság) szakhatóságként, akik megállapítják a víz felhasználhatóságának feltételeit (pl. vízkezelést írnak elő) akkreditált laboratóriumban végzett vízvizsgálat alapján.

(Kiskunfélegyháza közigazgatási területén legtöbb esetben a fúrt és ásott kútból származó víz minősége önmagában, tisztítás nélkül nem felel meg ivóvíznek. Ilyen esetben vízkezelési technológia alkalmazása válhat szükségessé, melyet a vonatkozó jogszabály alapján legkésőbb 180 napon belül meg kell valósítania a kérelmezőnek.)


Felmerülő költségek házi ivóvízkút engedélyezése során:

  • engedély határozatok eljárási illetéke: 5.000 Ft/db;
  • közegészségügyi szakhatósági hozzájárulás: 23.900 Ft;
  • akkreditált laboratóriumban végzett vízvizsgálat: kb. 20.000 - 50.000 Ft;
  • tervezési díjak: min. 40.000 Ft.
     

Előzetes, minimum becsült összköltség ~ 90.000 Ft.


Már meglévő házi ivóvízkút engedélyezése esetén a fentiekben foglaltaktól annyi az eltérés, hogy a jegyző az ivóvíznek való megfelelőség esetén fennmaradási engedélyt ad ki.

A vonatkozó jogszabály alapján a már üzemelési, fennmaradási engedéllyel rendelkező házi ivóvízkutakat az illetékes hatóságoknak három évente ellenőrizniük, felülvizsgálniuk kell.

 

Területileg illetékes vízügyi hatóság hatásköre

Minden más esetben a házi vízkutak engedélyező hatósága a területileg illetékes vízügyi hatóság (városunk területén a szegedi székhelyű Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya).

Ha csak locsolásra, öntözésre használ valaki házi kutat – függetlenül az éves elhasznált mennyiségtől (pl. 2 m3 és 2000 m3 is lehet) -, az engedélyező hatóság minden esetben a szegedi vízügyi hatóság. Engedélyezésükhöz felmerülő a költségek minimum 100.000 - 150.000 forint (tervdokumentáció költsége, eljárási díjak, stb.).

A házi kutak a jogszabályok értelmében minden esetben engedélykötelesek és engedélyezésük költséggel jár. 2018. december 31-éig csak bírságkiszabási tilalom van érvényben, tehát ha valakinek az ingatlanán engedély nélküli kutat találnak az illetékes hatóságok, nem bírságolhatnak, csak kötelezhetik az ingatlantulajdonost az engedélyek beszerzésére. 2019. január 1-jétől azonban a hatóságoknak bírságolási kötelezettségük áll fenn.

Az érintett lakosoknak mindenképpen javasoljuk az illetékes hatóságokkal történő előzetes egyeztetést – melyhez előzetes időpontegyeztetés szükséges -, mielőtt elkezdenék az engedélyezési eljárást.
 

Kiskunfélegyháza Város Jegyzője
 

Jogszabályi háttér:

  • vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (~ 28-30 §); 
  • a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet (~ 24 §);
  • a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV.29.) Korm. rendelet (~ 16/A. §, 16/B. §, 16/C. §.)
  • az ívóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet





     

Kövessen minket a Facebookon is!