• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Új eszközök, térfigyelő kamerarendszer és közvilágítás-fejlesztés a külterületen élőknek
Helyi hírek 2016. november 24. 07:30

Új eszközök, térfigyelő kamerarendszer és közvilágítás-fejlesztés a külterületen élőknek

Új eszközök, térfigyelő kamerarendszer és közvilágítás-fejlesztés a külterületen élőknek
Mintegy 12 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a félegyházi önkormányzat azon a pályázaton, amit a Földművelésügyi Minisztérium hirdetett meg a Tanyafejlesztési Program 2016. évi településeknek szóló pályázata keretében. A tanyák, valamint az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó program megvalósításához az önkormányzat 1.336 ezer forint önerővel járul hozzá.

A részletekről Gyuricza Gergő, a fejlesztési csoport vezetője elmondta, hogy a félegyházi önkormányzat által beadott három pályázat mindegyike elnyerte az igényelt támogatás teljes összegét. Így 2017. április végéig valamennyi alprogram megvalósul.

A tanyagondnoki szolgálat eszközfejlesztésére és egy szakmai nap megszervezésére az önkormányzati önerővel együtt több mint 2 millió forintot költhet. Ennek köszönhetően többek között vércukor- és vérnyomásmérővel, elektromos hűtőtáskával, utánfutó magasító állvánnyal és ponyvával gazdagszik a szolgálat, ami tovább emeli a tanyai lakosságnak nyújtott ellátás színvonalát.

A tanyasi lakosokat célzó lakó- és vagyonbiztonsági-, valamint a biztonságot fokozó kommunikációs eszközök telepítésének támogatása keretében külterületi térfigyelő kamerarendszer kiépítése válik lehetővé. A beruházás során hat darab hálózati kamerát helyeznek ki Selymesben, az 1. dűlő legelején és végén, a Majsai út – 54125. sz. út (Haleszi-Galambosi összekötő út) kereszteződésében, a Bugaci út - 54125. sz. út kereszteződésének (ún. Beálló-kereszteződés) dél-nyugati oldalán, az 54125. sz. úton a Galambosi Büfé előtt, valamint az 5. sz. főút – Aranyhegyi lakótelep Kiskunfélegyháza felöli bejáró útja sarkánál. A kamerarendszer központja a polgármesteri hivatalban lesz, az eszközöket a közterület-felügyelők működtetik majd.

A harmadik nyertes programnak köszönhetően úgynevezett szigetüzemű, napelemes rendszerű világító berendezések vásárlása és telepítése történik meg. Így közvilágítás kialakítására nyílik lehetőség az 5. sz. főút keleti oldalán, a Selymesi kerékpárút legvégével szembeni buszmegállónál, a Majsai út – Dobos-féle buszmegállónál, a Bugaci úton a Varga-dűlő kereszteződése mellett található buszmegállónál, a Bugaci úton a 6. km kő utáni, balra található buszmegállónál, az Izsáki út-Forgó dűlő kereszteződésénél, a Majsai úti körforgalom előtti buszváró mellett, a Szabó-hegy 2. és 4. dűlője elején, a Felső-Galambos 3. és 4. dűlő végén, a Kőrösi út – 0328/137 hrsz-ú dűlőút kereszteződésében, az 542. sz. út (Új-beton) és a 0339/20 hrsz-ú dűlőút kereszteződésében található postaládáknál, valamint az 5. sz. főút keleti oldalán a 106+505 km szelvényben található buszmegállónál.

A tanyasi bekötőutak kereszteződésénél, valamint a tanyasi buszmegállókban egységesen
100 W teljesítményű napelemeket helyeznek ki a 13 helyszínen. Az eszközök az önkormányzat tulajdonában lesznek. A napelemes közvilágítási rendszer működtetése nem igényel hálózati tápellátást, energiáját a napsugárzásból nyeri (szigetüzemű működés). A kivitelező 5 év teljes körű helyszíni garanciát vállal a közvilágítási rendszerre.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!