Helyi hírek 2016. november 26. 09:30

Egér állj! Egér mehetsz!

Képgaléria
Egér állj! Egér mehetsz!
Ismét meghívták a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumot a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe (KOKI), az Európai Unió Kiválósági Központjába, agykutató nyílt napjára.

Az egér és patkányagyakon végzett vizsgálatokkal, kísérletekkel elért eredmények alapján sikerül egyre jobban megismerni az agy szerkezetét, az idegsejtek felépítését, fajtáit, működését, az idegsejtek közötti kapcsolatokat, és jól magyarázhatók a különböző magatartási viselkedések is. Ezért nagyon fontosak a KOKI-ban végzett kutatások, mert a megfelelő kezelésekkel sok ember életminőségén javíthatnak. Nos, ebbe a világhírű kutatóintézetbe juthatott el 10 mórás diák - Kocsis Géza tanár vezetésével -, akik emelt szinten tanulják a biológiát.

Slezák Emese:12.a, Udvardi Alexandra:12.c, Bodor Anikó:12.a, Primusz Miklós:12.c, Csáki Eszter:12.b, Gácser Máté:12.c, Vincze Zsófia:12.b, Cseszkó Endre:12.e, Hartyányi Flóra:12.c, Vörös Réka:12.e.

A nyílt napra ezúttal az országból hat gimnázium kapott meghívást: Baár Madas Gimnázium: Budapest, Piarista Gimnázium: Budapest, Városmajori Gimnázium: Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium: Budapest, Lovassy László Gimnázium: Veszprém, és Móra Ferenc Gimnázium: Kiskunfélegyháza
 

Iskolánk az egyik, amely 1998 óta minden alkalommal jelen lehetett

A program 9 órakor kezdődött, elsőként dr. Acsády László: Fény az éjszakában - Új módszerek az idegtudományban című előadásával. Egy élő egér agyába elektródákat ültettek be és egy optikai szálat, amelyet a mozgást gátló sejtekbe vezettek. Az egyébként aktívan mozgó egér a száloptikán kapott fény hatására megállt, fény hiányában újra elindult.

Maglóczky Zsófia, az epilepszia öröklődő formáiról és lehetséges témájáról tartotta a következő előadást.

Dr. Mikics Éva, Az abnormális agresszió okai és idegrendszeri háttere című előadásában láttunk kísérleti egereket, amelyben egy nagyobb, erősebb egér megszokott ketrecébe egy kisebb, gyengébb egeret tettek. Az agresszív egér a sérülékeny helyeket (has, torok) is megharapta.

Ezután dr. Madarász Emília, Őssejtek: lehetőségek és mítoszok című előadása következett.

Zárásként a diákok az intézmény ügyvezető-igazgatójának, dr. Oberfrank Ferencnek értekezését hallhatták, Miért legyek agykutató? címmel.


A KOKI fontos feladatának tartja az utánpótlás biztosítását, ezért

- nyílt napokat tart gimnazistáknak, feltérképezve a lehetséges kutató-jelölteket

- sok egyetemista írja itt a szakdolgozatát

- a legtehetségesebb fiatalok az intézmény munkatársai lehetnek, biztosítják fejlődésüket, akár külföldi ösztöndíjat is kaphatnak
 

Ez a nap felejthetetlen élményt nyújtott a kiskunfélegyházi Mórás diákoknak. Bebizonyosodott számukra, hogy tanulni érdemes, tanulni kell, a tudás hatalom, s akár egy ilyen elismert intézményben is dolgozhatnak, kutathatnak, mint a KOKI.

Hogy mennyire „megfogta” a látogatókat az élmény szolgáljon bizonyítékul két diák írásából néhány mondat:

„…Összességében fantasztikus élmény volt bepillantást nyerni a KOKI mindennapjaiba, és az előadásokon keresztül kicsit jobban megismerni a biológia még kevésbé ismert területét, az agykutatást és idegrendszert.  Rám ez annyira inspirálóan hatott, hogy mindenképp szeretnék végezni a későbbi munkám során valamiféle kutatást, aztán ki tudja… Lehet, hogy az agykutatás lesz az…”

Csáki Eszter 12/b

 

„…Örömmel töltött el, hogy ezt a napot ilyen hasznos, érdekes és kellemes programokkal tölthettem. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben javunkra fognak válni, és mindannyian tudjuk majd hasznosítani az intézetben szerzett ismereteket. Megtisztelő volt azon kevesek közé tartozni, akiknek megadatott az a lehetőség, hogy ellátogassanak ide. Remélem ez az 1998 óta tartó hagyomány továbbra is folytatódik iskolánkban, és számos diák részesülhet ilyen felejthetetlen élményben...”

Bodor Anikó 12.A/a
 

Egy elhivatott kutató számára „minden bizonnyal a felfedezés öröme a legelevenebb öröm, amit az emberi elme valaha is átélt.” (Claude Bernard)
 

Kocsis Géza
biológiatanár






 

Kövessen minket a Facebookon is!