Helyi hírek 2014. május 28. 15:14

Arcok a piacról

Arcok a piacról
A piac közepén, ahonnan látszik a templom órája, ott árulja a hagyományos zöldségeket. Nem csoda, ha mindenki ismeri, hiszen 35 éve várja a vásárlókat.

– Édesanyámmal, aki már 50. éve piacozik, mindketten jól ismerjük a vevőket és a félegyházi piacot – meséli Csókási Sándor (52) kisteleki őstermelő. – Sokat változott időközben a világ. A bekerített piactér nem volt szép, az árusok feletti szedett-vedett tetőkkel, de a hársfák hangulata emlékezetes. A mostani piac meleg, nyáron 10 óra után már embert-próbáló a hőség, szerintem ha egylégterű csarnokká alakították volna, az praktikusabb lenne.

A vásárlók mennyit változtak?

– Hozzászoktak a hipermarketekhez, ahol eladót sem nagyon látni, és itt meg csodálkoznak, ha segíteni akarunk nekik a válogatásban. Pedig azért állunk itt ketten, hogy a szép és friss termékekből is a legszebbeket adjuk el. Régi, szinte muzeális jellegű, de hitelesített mérleggel dolgozunk, és szeretjük a hagyományos kiszolgálást. Eléggé értelmetlen szabály, de kiírjuk az árakat, viszont így is lehet alkudni, és ha valaki nagyobb mennyiséget vesz, természetes, hogy megegyezünk.

Mekkora munkát jelent a krumpli termesztése?

– Termesztés, kezelés, hűtés-fűtés, válogatás… 2 tanyaépületben végezzük. Piaci napokon hajnali 2-kor kell ahhoz felkelni, hogy időben ideérjünk, és még parkolóhelyet is kapjunk. Régebben természetes volt, hogy ideállnak a piacosok, behordák a ládáikat, aztán másfelé parkolnak, de ma már ez nehezebb, mert ha elállok innen, akkor utána nem tudok visszajönni.

Hányféle burgonyát árulnak?

– Minimum 6-8 félét kínálunk egyszerre, ez tenyészidőtől függő, mindig cserélődik. Összesen olyan 180 fajta létezik, de a teljes választékot lehetetlen volna termeszteni. Most éppen a balatoni rózsakrumpli és a Red Scale a sláger. Emellett a hagyományos zöldségek is megfordulnak nálunk, ahogy teremnek, folyamatosan.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!