Helyi hírek 2016. november 29. 07:30

Nem engedi el az iskolák kezét az önkormányzat

Nem engedi el az iskolák kezét az önkormányzat
Január 1-jétől ismét állami működtetésbe kerülnek az iskolák. Miként érinti ez a félegyházi gyerekeket és intézményeket? Ez a kérdés most minden szülőt és pedagógust foglalkoztat. A polgármester válaszol rovatban is erről kérdeztük Csányi Józsefet.


– A Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ (KLIK) fenntartásában lévő, de eddig az önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények működtetői feladatait 2017. január 1-jével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok. Az önkormányzatok maradnak az ingatlanok tulajdonosai, tehát a tankerületi központok a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem.

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy jó gazdái voltunk a félegyházi iskoláknak az elmúlt időszakban. Ez idő alatt több százmillió forintot költött az önkormányzat az intézményekre. Az átvételt követően rohamléptekben próbáltuk behozni a korábbi évek elmaradásait. A polgármesteri hivatalban külön stábot hoztunk létre, amely azon dolgozott, hogy gyermekeink és a velük foglalkozó pedagógusok semmiben se szenvedjenek hiányt. Felújítottuk a mosdókat, kijavíttattuk a világítótesteket, projektorokat, gondoskodtunk az alapvető higiénés feltételekről.  

Mint ahogy azt már több fórumon kifejtettem: én személy szerint jobban örülnék, ha az önkormányzat működtetné továbbra is az iskolákat, sőt, a legmegnyugtatóbb számomra az lenne, ha a tanárokat is az önkormányzat alkalmazná, mint egykor. De el kell fogadni a központi akaratot, amely más irányba mutat. Ennek jegyében a jövőben is szorosan együtt szeretnénk működni az állami központtal, és minden tőlünk telhető segítséget megadunk azért, hogy gyermekeink ideális feltételek között tanulhassanak és tölthessék a mindennapjaikat. Ez mindannyiunk közös érdeke. Arra, hogy ennek érdekében együttesen munkálkodjunk a jövőben, garanciát látok dr. Kása Zsuzsa személyében, aki a megyei szervezet szakmai vezetője lett – fogalmazott Csányi József.


Fotó: archív





 

Kövessen minket a Facebookon is!