Egészségügy 2016. november 30. 08:30 Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A járvány leküzdése a cél

A járvány leküzdése a cél
Az európai madárinfluenza járvány – melynek hazánk is elszenvedője – egyre több országot érint. Az utóbbi napokban Ausztria, Németország, Horvátország, Dánia, Hollandia után Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken. A járvány leküzdéséért a magyar állategészségügyi hatóság mindent megtesz, és továbbra is számít az állattartók felelősségteljes együttműködésére.

A hatósági intézkedések célja, hogy megakadályozzák az érintett telepek esetleges megfertőződését, és ezzel együttesen a járvány további terjedését. A járványvédelmi szempontból nem megfelelő helyen tartott háztáji baromfik levágása, létszámuk csökkentése segíti a járvány felszámolását, és megelőzheti az elhullásokat, így a gazdasági veszteséget is.

Fontos tudnivaló, hogy az állatok leölését kizárólag az állategészségügyi hatóság teheti kötelezővé, mely esetekben az érintett állattartók állami kártalanításban részesülnek. Bugac háztáji, kislétszámú állományát jelen pillanatban és jelen járványügyi helyzetben az intézkedés nem érinti, leölési kötelezettség nincs.

Hazánkban a betegség megjelenése óta több mint 400.000 állat leölését rendelte el a hatóság. A járvány terjedésének megakadályozására a NÉBIH folyamatosan tájékoztatja a gazdákat és a lakosságot a legfontosabb tudnivalókról és az aktuális járványügyi helyzetről.
 

A NÉBIH kéri az állattartókat az alábbi linken is elérhető óvintézkedések betartására:

http://portal.nebih.gov.hu/hu/-/baromfitartok-figyelem-mit-tehetunk-a-madarinfluenza-ellen-
 

Az aktuális járványügyi helyzetről és tudnivalókról a NÉBIH hivatalos weboldalán tájékozódhatnak:

http://portal.nebih.gov.hu/hu/madarinfluenza


Fotó: MTI
 

Kövessen minket a Facebookon is!