Egészségügy 2016. december 1. 16:00 Forrás: baon.hu - Vajda Piroska

Mindig a vérét adta

Mindig a vérét adta
A megye legaktívabb véradóit köszöntötte kedden a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete. A kiskunfélegyházi, nyugdíjas rekorder immár 180 alkalommal adta önként vérét embertársaiért.


– Az emberiességet szolgálom – e szavakkal vette át 180 véradásáért járó oklevelét a kiskunfélegyházi Csorba Sándor Ernő a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének ünnepségén, melynek során legaktívabb, megyei véradóit köszöntötte a szervezet a kecskeméti városháza dísztermében kedden.

A kiskunmajsai születésű, jelenleg Kiskunfélegyházán élő, nyugdíjas rekorder kifejtette: vércsoportja 0 Rh pozitív, és évente körülbelül 5 alkalommal ad vért. – 1972 óta adok vért, még a katonaságnál kezdtem, majd folytattam. Családi kirándulások, sőt nyaralások alatt is adtam már vért: többek között Keszthelyen, Szegeden, Veszprémben, Debrecenben, Szolnokon és Kecskeméten is. Nagyon fontosnak tartom. A családban a volt és a jelenlegi feleségem is véradó, sőt a gyerekek is. Nálunk ez kötelező – mondta Csorba Sándor Ernő, aki a baon.hu-nak elárulta: még 5 évig adhat vért, és célja, hogy 200 szoros véradóvá váljon.

Az ünnepségen több mint 40 rendszeres, megyei véradó vehetett át oklevelet és ajándékbögrét. – Ma 450-500 ezer vérkészítményre van szükség évente. A vér pótolhatatlan, mesterségesen nem előállítható, önmagában egy gyógyszer – fogalmazott ünnepi beszédében Dr. Tóth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének megyei elnöke.

Dr. Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat régióigazgatója a fiatalok fontosságát hangsúlyozta: köszöntőjében kérte a megjelenteket, hogy terjesszék a véradás szükségességét az ifjúság körében is, mert az utánpótlás elengedhetetlen.

– Vérhiány szerencsére nincs az országban, de hogy mindig szükség van minden vércsoportra, az bizonyos. Sok szervezői munkát igényel, hogy kellő mennyiségű vért adjanak az emberek. Sajnos a véradói aktivitás országosan egy kissé csökkent. Megyei szinten területenként nagyon különböző: a tapasztalatok alapján kisebb településeken aktívabbak az emberek – nyilatkozta Dr. Horváth László, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének megyei igazgatója. Elmondta: a véradás tekintetében a legkritikusabb időszakot a nyári hónapok jelentik. – A tapasztalatok alapján a júniustól augusztusig terjedő időszakban adnak a legkevesebben vért, melynek szerintem fő oka, hogy sokan szabadságot vesznek ki, és elutaznak a nyári hónapokban – fogalmazott.

Az ünnepség során a megye legaktívabb véradóinak köszöntése mellett Véradóbarát Munkahely elismerésben részesült a kiskunfélegyházi IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft, melynek 500 dolgozójából évente 60-70 munkatárs ad vért. Véradásukat a vállalat ajándékkal jutalmazza. Véradó Mozgalomért ezüst emlékérem kitüntetést vehetett át továbbá Kókainé Dúl Erzsébet, miskei védőnő: a díjjal 20 éves véradó-szervező munkáját köszönték meg a szervezők. Valamint az Emberi Erőforrások Minisztere által adományozott Pro Via-díjban részesült Türner István, 110 szeres véradó.


Fotó: baon.hu - Bús Csaba





 

Kövessen minket a Facebookon is!