Kultúra 2016. december 2. 11:30

Márton Áronra emlékeztek a könyvtárban

Képgaléria
Márton Áronra emlékeztek a könyvtárban
Kiállítás nyílt Márton Áron életútjáról a Petőfi Sándor Városi könyvtárban. Erre a megnyitóra az erdélyi püspök születésének százhuszadik évfordulójára meghirdetett idei emlékév nemzetközi programsorozatának alkalmából került sor.

A rendezvényt Hajagos Gyula plébános nyitotta meg. Beszédében elmondta: - Nem csak egyházi környezetben találkozhatunk Márton Áron egyenes tekintetével, hiszen nagyon sok erdélyi oktatási intézményt vagy utcát neveztek el róla. A nagyvilágban is mindenütt ismerik őt. Igaz azok, akik ott élnek, esetleg találkoztak is vele személyesen, azok tudják értékelni a legjobban azt, amit tett. Ez a most látható kiállítás pedig bennünket segít abban, hogy őt jobban megismerhessük.

Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy a kiállítás megszervezését Gyenes Attila önkormányzati képviselő kezdeményezte.

- Azt gondolom, Márton Áron élete példa lehet a félegyházi polgárok előtt is  – nyilatkozta Gyenes Attila a tárlat kapcsán. A képviselő hozzátette, hogy a kiállítás a Bács-Kiskun Megyei KDNP segítségének köszönhetően került Félegyházára.

A megnyitót követően Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történésze Márton Áron életét és munkásságát mutatta be. Kutatását és előadását vetített képekkel illusztrálta. Az esten olyan vendég is jelen volt, aki személyesen is ismerte Márton Áront.

A püspök életét bemutató tárlatot Magyarország több településére is elvitték már. Legközelebb Kecskeméten tekinthetik meg a tablókat az érdeklődők.

A kiállítás december 6-áig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.




 

Kövessen minket a Facebookon is!