Egészségügy 2016. december 2. 12:30

Az utolsó eszköz is megérkezett

Képgaléria
Az utolsó eszköz is megérkezett
Munkába állhatnak a Richter egészségnapon összegyűjtött adományból vásárolt terápiás eszközök. A 6,1 millió forint összegből vásárolt gépekkel kórházunk az országban is egyedülálló rehabilitációs lehetőségeket kínál.

Az utolsó készülék is megérkezett a kiskunfélegyházi kórházba, amelyet a májusban megrendezett Richter egészségnapon összegyűlt adományból vásárolt az intézmény. Amint arról korábban már írtunk, az alapítvány számlájára került, és a Richter által 6.100.000 forintra kiegészített összegből a kórház a mozgásszervi és kardiológiai rehabilitáció színvonalát és hatékonyságát emelő eszközöket vásárolt, mely a nemrég megérkezett szénsavkabinnal kiegészülve most már hiánytalanul állhat a gyógyítás szolgálatába.

Dr. Körtvélyessy András intézményvezető kihangsúlyozta, hogy ezekkel az eszközökkel országosan is élen jár a félegyházi kórház a rehabilitációban, hiszen több készülék nem, vagy csak néhány speciális helyen található meg.

Az új eszközöket a kórház vezetése mutatta be, köztük egy a bőrgyógyászatban igen hasznos fényterápiás eszközt, a Game Ready kompressziós hűtőkészüléket, a szénsavkabint, és egy végtagmozgató gépet, amelyeken túl egy kombinált járásgyakorló is segíti a rehabilitációt.

Kovács Betti gyógytornász a végtagmozgató gép bemutatásakor elmondta, hogy az ízületi mozgatásra használt passzív eszköz nagyon jól használható a csípő és a térd tornáztatásában, mivel a tempót és időt beállítva egyénre szabottan lehet a mozgásterjedelmet javítani.

A szénsavkabin használata nyirok- verőér, vénás keringési zavar és elégtelenség esetén javallott, de értágító hatása miatt szívműtétek után, angioplasztika és inplantátumok esetén is jó hatású. Dr. Körtvélyessy Andrástól megtudtuk, hogy a földből feltörő szénsavat már a rómaiak is alkalmazták keringési betegségekben, magyarországi sikertörténete pedig a mátraderecskei forrástól indult. A szintetikus szénsavgázzal feltöltött kabinok esetén a beteg bőrére kiülő szénsav értágító hatása miatt fokozza a keringést, a szervezetbe jutva pedig javítja a szív funkcióját, a belső szervek keringését, ezzel gyorsítva a szervezet regenerálódását, és a gyógyulási folyamatokat. Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Az eszköz az országban kevés helyen lelhető fel, többnyire wellness központokban, és borsos áron lehet igénybe venni.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!