Helyi hírek 2016. december 2. 15:15 Forrás: MTI

Bírósághoz fordul a Mercedes

Bírósághoz fordul a Mercedes
Szabálytalannak tartja a Mercedes-Benz Magyarország a Vasas­szakszervezet által a kecskeméti gyárban szervezett múlt heti munkabeszüntetést, ezért bírósághoz fordul. Az érdekképviselet továbbra sem ért egyet a gyár, valamint a másik szakszervezet között megkötött béregyez­séggel, mert szerintük nagyobb emelésre lenne szükség.

Továbbra sem értenek egyet a Mercedes kecskeméti gyárában tevékenykedő szakszervezetek a jövő évi bérfejlesztéssel kapcsolatban. László Zoltán, a Vasasszakszervezeti Szövetség alelnöke a Magyar Idők kérdésére emlékeztetett: ismerve a gyár gazdasági helyzetét, jelentős, akár 20 százalékos jövő évi béremelést is megvalósíthatónak tartanak. Az érdekképviselet szerint nem elfogadható a menedzsment, valamint a másik, kevesebb munkavállalót képviselő szakszervezet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) javaslata, amely összességében a Vasas szerint mindössze 10 százalék alatti bérfejlesztést eredményezne évente.

Az MTSZSZ szerint ugyanakkor a pótlékok alapbéresítésével, megemelésével, valamint a nagyobb kafetériakerettel elérhető a legalább 20 százalékos bérfelzárkózás a következő két évben. László Zoltán szerint kifogásolható a pótlékok alapbéresítése, mivel a dolgozók többsége eddig is megkapta az összeget. A kafetéria évi 10 ezer forintos emelése szintén kevés, ráadásul az MTSZSZ megállapodása két évre szól, így jövőre az esetleges korrek­cióra sincs lehetőség.

László Zoltán a múlt heti munkabeszüntetéssel kapcsolatban elmondta: a Mercedes bírósághoz fordult, a sztrájk meghirdetésének jogszerűségéről kért állásfoglalást. Az alelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: a Vasas jogszerűen járt el, időben jelezték a munkabeszüntetést. Abban az esetben, ha a bíróság kimondja a jogszerűtlenséget, akár kártérítést is fizettethetnek velük, a munkavállalók ellen fegyelmi eljárás indulhat. László Zoltán kiemelte: a végsőkig elmennek, ha kell újabb munkabeszüntetést tartanak a magasabb bérek elérése érdekében. Hozzátette: az egyik romániai autógyárban a legalacsonyabb bérért foglalkoztatott fizikai munkás átszámítva nagyjából 290 ezer forintot keres, a kecskeméti egységben jelenleg a 200 ezer forintot sem éri el az ugyanezért a munkáért járó pénz.

– Már a beszállítókkal egyeztetett tegnap az MTSZSZ – mondta a lapunknak Buzásné Putz Erzsébet, az érdekképviselet elnöke. Az MTSZSZ ugyanis a beszállítók által foglalkoztatott munkavállalókat is képviseli, és nem titkolt céljuk egy olyan bérezés kialakítása, amely meggátolja, hogy a kis cégektől a Mercedeshez vándoroljanak a dolgozók. Az elnök emlékeztetett: a gyár képviselőivel már rögzítették azt a megállapodást, amely két év alatt mintegy 20 százalékos béremelést eredményez; jövőre már nem lesz olyan munkavállaló, aki havi 200 ezer forint alatt keresne. Kiemelte: ma már arról folynak az egyeztetések, hogy az 5 százalékos járulékcsökkentésből a gyár mennyit ad át bér formájában a dolgozóinak.

Kerestük a Mercedest is, azonban korábbi közlésükre hivatkozva azt a felvilágosítást adták, nyitottak tovább tárgyalni a felekkel.


Reális a plusz 40 százalék

– Megvalósítható a kormány által tervezett 40 százalékos nettó reálbér-emelkedés 2021-ig, ha a gazdaság ki tudja termelni az évi 7-8 százalékos reálbér-növekedést – mondta tegnap Kutasi Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető kutatója. Az idén várható 7-8 százalékos reálbér-emelkedés a következő években is tartható a bejelentett járulékcsökkentés miatt. Fontos a fenntartható növekedési pálya is, ami évi 2,5-2,8 százalékos átlagos növekedési ütemet jelent.




 

Kövessen minket a Facebookon is!