Helyi hírek 2016. december 5. 13:30

Megújuló lengyel kapcsolat

Képgaléria
Megújuló lengyel kapcsolat
Kiskunfélegyháza 2013-ban kötött partnertelepülési kapcsolatot a lengyelországi Rabka-Zdroj városával. Eddig a kapcsolatot az iskolák, elsősorban a Constantinum Intézmény éltette azzal, hogy a diákok kölcsönösen látogatták egymás városát, a rendezvényeket. A közelmúltban Balla László alpolgármester vezetésével delegáció utazott a lengyel testvértelepülésre, ahol a kapcsolatok bővítéséről egyeztek meg az ottani városvezetéssel. A félegyházi küldöttség tagjai Bense Zoltán, a Testvérvárosi Egyesület szekció vezetője, Dobák Sára, külkapcsolatokért felelős referens és Harangi Irena tolmács voltak.

A félegyháziakat nagyon kedvesen fogadták Rabka-Zdrojban. A vendéglátók először találkoztak az új vezetéssel. Örömmel idézték fel a 2013-as kiskunfélegyházi tapasztalataikat, és arról is beszámoltak, hogy a gyerekeik mindig sok élménnyel tértek haza Magyarországról. Büszkén mutatták be városismertető filmjüket, a nemrégiben egy romos épületből kialakított mozijukat és új könyvtárukat.

A tárgyalások során arról egyeztek meg, hogy a kapcsolatokat felfrissítik, bővítik. A két város néptáncosai kölcsönösen meghívást kapnak a folklór találkozókra és a felnőtt kórusok találkozóit is megszervezik. A sport területén is kialakítják a kapcsolatrendszert. A lengyelek a sakkozókat máris meghívták egy versenyre.

Balla László a jövő évi Városalapítók Napjára, illetve a szeptemberi Libafesztiválra invitálta a partnerváros képviselőit.

 

Rabka-Zdrój a kis-lengyelországi régióban található, a Krakkó–Zakopane és a Bielsko-Biała–Nowy Sącz főútvonalak csomópontjánál. A Raba folyóba torkolló Poniczanka- és Słonka-patak festői völgyében fekszik. A vidék gazdag természeti kincsei közé tartoznak a sósfürdők, melyek jótékony oldatát felhasználják ivókúrák, inhaláló és fürdőterápiák során egyaránt. A gyógyfürdő parkjában, a Helena-forrásnál működik Kis-Lengyelország egyetlen nyilvános sópárlója. Amikor már elszunnyad a természet és hóval fedett a táj síközponttá válik. A sportág kedvelőit kiváló lesiklópályák és sífutó útvonalak várják. A városközpontban telente jégpálya is működik.

1996-ban az UNESCO és egyéb szervezetek által Rabka elnyerte a megtisztelő „Világ Gyermekeinek Városa” címet: minden évben nagyszabású rendezvény keretei közt ünneplik itt a gyermeknapot.

Rabka-Zdrój gazdag népművészeti és a góral hagyományokkal bír. Több tánc- és énekegyüttes működik, valamint a góral zenekarok repertoárja is igen színes. Híresek a kézműves műhelyek is, így a fazekasság, a szobrászat, a selyempapír-művészet és az üvegfestészet.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!