Helyi hírek 2016. december 6. 07:30

Mórások Bécsben

Képgaléria
Mórások Bécsben
Az adventi készülődés általában az utolsó pillanatban kezdődik a legtöbb családnál. Az ünnepek jönnek-mennek, mi pedig a sok tennivaló között nem is igazán tudunk ráhangolódni az igazi értékekre. Ebből a mókuskerékből kilépve teljes kikapcsolódás ellátogatni Bécsbe és a karácsonyi forgatag közepette magunkba szívni kicsit az ottani hangulatot. Így december 3-án a mi MÓRÁS csapatunk is kirándulást tett az osztrák fővárosba. Két busszal utaztunk az adventi vásárba, közel száz Mórás diák és hat tanár - Kissné Fekete Éva, Kiss Gabriella, Kapusné Iván Orsolya, Kovácsik Zita, Abonyi Péter, Dobó Aliz – kíséretében.


Nem csak vásározni mentünk. Utazásunk főbb céljai: Bécs történelmi és kulturális nevezetességeivel ismerkedni (Schönbrunn, Stephansdom, Peterskirche, Hofburg, Rathaus, Naturhistorisches Museum, Kunsthistorisches Museum), a bécsi finomságok megkóstolása (adventi puncs, forró csoki, kávé, sült gesztenye...), vásárfia keresése a Wiener Christkindlmarkt-on, közösségépítés és nem utolsó sorban a német nyelv autentikus környezetben való gyakorlása.

Úticélunk első állomása a császári udvar nyári rezidenciája, Schönbrunn, a csodálatos, mesébe illő környezetben álló hatalmas kastélyépület, amely felidézte a császárkort, és betekintést engedett a császári pár – Ferenc József és Erzsébet királyné - reprezentációs termeibe és magánlakosztályaiba. A tárlatvezetés után a kastély hatalmas udvarán további rendkívüli látnivalók vártak még ránk: A Trónörökös kertje, a Gloriette. Aki a Gloriette-et választotta, és úgy döntött, hogy gyalog nekivág a magaslaton lévő kilátónak, páratlan élményben lehetett része: szikrázó napsütésben egész Bécs panorámája elénk tárult. Egyszerűen gyönyörű volt!

A kulturális élmények után belevegyültünk az adventi forgatagba. Metróval jutottunk el a városközpontba, ahol a fényárban úszó Staphansdom, a karácsonyi díszbe öltöztetett Graben várt ránk. De a legnagyobb attrakció ilyenkor persze a Városháza, a Rathaus patinás épülete előtti téren megrendezett híres Adventi Vásár, a Christkindlmarkt: mindannyian úgy éreztük magukat, mintha nagyszerűen megkomponált és kivilágított díszletek között sétálva egy karácsonyi színdarab szereplői lennénk. Az óriási forgatagban vigyáztunk, hogy el ne hagyjuk egymást. A hangulat azonban semmihez sem volt fogható. Az esti fények gyönyörűek voltak, a forralt bor illata és a karácsonyi dallamok csak fokozták a hatást.

Ez a kirándulás sem maradhatott el azonban feladat nélkül. Először is „élesben” alkalmazhatták tanulóink a nyelvi órákon tanult kifejezéseket: felvilágosítás kérésénél, vásárlásnál, esetleg egy helybeli lakossal való beszélgetéskor. Majd interaktív feladatok segítségével fedezték fel a tanulók Bécs látnivalóit. Itthon pedig projektmunkákban, németül és angolul számolnak be az ott szerzett élményeikről.

Karácsonyi illattal és hangulattal feltöltődve ért véget a Mórások 2016-os adventi kirándulása.

Dobó Aliz, a kirándulás szervezője





 

Kövessen minket a Facebookon is!