Egészségügy 2016. december 7. 08:10

Rotavírus-megelőzés: közeleg a rotaszezon, már hathetes kortól adható a védőoltás

Rotavírus-megelőzés: közeleg a rotaszezon, már hathetes kortól adható a védőoltás
Csupán néhány hónapig adható a világon szinte minden kisgyermeket megfertőző, hányással, hasmenéssel és lázzal járó rotavírus elleni védőoltás. A súlyos kiszáradással fenyegető, a család pénztárcáját is megterhelő fertőzés a téli–kora tavaszi időszakban a leggyakoribb. Idén november végéig már ötezer beteget döntött ágynak az OEK adatai szerint; a kórházi kezelést igénylő betegek kétharmada csecsemő és kisgyermek. Szakemberek szerint a rendkívül virulens, sokszor az egész családot ledöntő betegség ellen a legjobb védekezés a fájdalommentes, szájon át adható védőoltás.


A rotavírus rendkívül gyakori, ám sokszor alábecsült betegség: óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a hasmenéssel, hányással és többnyire lázzal is járó fertőzésen, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. Gyors terjedése és ellenállóképessége miatt igen nehéz elkerülni; tünetei - különösen kisgyermekek és csecsemők esetében - olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

Hazánkban továbbra is relatíve magas a fertőzöttek száma: november végéig ötezer esetet jelentettek. Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója szerint évente körülbelül 7400 rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak az országban. Gyermekgyógyász szakemberek becslése szerint a be nem jelentett megbetegedések száma ennél jóval magasabb lehet, az év végéig pedig további növekedés várható, mivel a rotavírus-fertőzés a téli, kora tavaszi időszakban a legjellemzőbb. A szakemberek szerint a téli ünnepek közeledtével különösen indokolt a fertőzés megelőzése, hiszen sok család utazik rokonlátogatóba, vagy tölti az ünnepi időszakot szállodákban.

„Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek” – hangsúlyozta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírus ellen nem létezik gyógyszer. A betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra leforgása alatt súlyos állapotba kerülhetnek.

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, hogy a kisgyermek veszélyesen kiszáradt - hívja fel a figyelmet a szakember. Ha csökkent mennyiségű vizeletet, szájszárazságot, szédülést, tapasztalunk, a gyermek könnyek nélkül sír, vagy szokatlanul álmos, nyűgös mindenképpen érdemes orvoshoz, vagy azonnal kórházba vinni – tette hozzá.

Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége.

“Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat” – figyelmeztet dr. Póta György.

A rotavírus a világon szinte minden 3-5 év közötti gyermeket megfertőz, legalább egyszer. Globálisan ez a vírus felel a legtöbb, súlyos kiszáradással járó hasmenéses megbetegedésért az ötévesnél fiatalabb gyerekek körében. A WHO legutolsó elérhető jelentése szerint 2008-ban több mint 450 ezer gyermek vesztette életét a fertőzés miatt világszerte, elsősorban a nagyon szegény, fejlődő világbeli országokban. A megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió (!) gyermek szorult kórházi kezelésre világszerte rotavírus-fertőzés miatt.

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes. Az utazásokon a fertőzésveszély fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen vagy útközben tartózkodik a család, és a szokásosnál többször használja a közösségi pelenkázót, mosdót és a tömegközlekedési eszközöket is.

Mivel a rotavírus rendkívül ragályos, amennyiben a család egyik tagja megfertőződik, a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzheti. A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre. Felnőtteknél a betegség lefolyása általában enyhébb, általában nem okoz súlyos kiszáradást.


Bölcsiben, oviban, kórházban, bárhol

Elterjedt tévhit, hogy a rotavírus csak elhanyagolt, koszos környezetben van jelen. Ez tévedés: az egyébként is igen életképes vírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermek körül. A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. A vírus, ami ellen a hagyományos kézmosó szerek nem használnak, nagyon könnyen terjed emberről-emberre. A tünetmentes betegek is fertőznek: jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is.

Egyre több szó esik a kórházi fertőzésekről: az OEK adataiból kiderül, hogy a nem specifikus emésztőrendszeri tünetekkel járó kórházi fertőzések nagyjából 30%-áért a rotavírus felelős. A más betegségek, leggyakrabban légúti fertőzések miatt kórházba került gyermekek szervezetét a hányással, hasmenéssel járó rotavírus fertőzés tovább gyengítheti.

A rotavírus ellen hatékony és teljesen fájdalommentes megoldás is létezik: ez a szájon át, szúrás nélkül beadható védőoltás. Az oltások már 6 hetes kortól alkalmazhatóak, választható a két- vagy háromadagos vakcina. A kétadagos oltás legyengített, humán rotavírust tartalmaz. Az ízében is gyermekbarát vakcina a rotavírus miatti kórházi felvételt csaknem 100%-ban megelőzheti.

„További érv az oltás mellett, hogy az nem csupán a szezonális fertőzéstől véd, hanem a kórházban, orvosi rendelőintézetben esetlegesen felbukkanó rotavírussal szemben is – mutatott rá dr. Póta György.

A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége, míg a háromadagossal 4 héttel később. A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai tesztek során vizsgálták. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat védelmet.

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyagot mindössze 24 hetes életkorig be kell fejezni, idősebb életkorban már nem alkalmazható. Tehát érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor) már kialakulhasson a megfelelő védelem.


Sok országban már a nemzeti oltási program része

Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente az 5 év alatti gyerekek korcsoportjában, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a tünetek miatt. A kockázatok pedig jelentősek: a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba. Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus fertőzés következtében.

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a költségteher miatt egyre több állam dönt úgy, hogy oltási programjába emeli a vakcinát. Az Egyesült Államokon vagy például Brazílián kívül már 9 uniós ország és Norvégia nemzeti védőoltási programjának is része a rotavírus elleni vakcina.

Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni vakcina már korábban bekerült a nemzeti oltási programba, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések, illetve a kórházi kezelések száma.

Az Egyesült Királyságban 2013-ban bevezetett oltóprogram révén az érintett korcsoport 87%-a kapta meg a vakcinát. Az immunizáció hatására a laboratóriumilag igazolt rotavírus-fertőzéses esetek száma már a következő „rotavírusszezonra” 69%-kal csökkent az előző 10 év átlagához képest.

Ausztriában 2007-ben került a nemzeti oltási programba a rotavírus elleni védőoltás. Az átoltottsági arány 2011-re elérte a 84%-ot, ennek köszönhetően az 1 év alatti gyermekek között néhány év alatt 84%-kal csökkent a kórházi ápolást igénylő esetek száma.

Az Egyesült Államok Járványügyi Intézete (CDC) megállapította, hogy a védőoltásnak köszönhetően évente 40-50 ezer amerikai gyermek kerüli el a kórházi kezelést rotavírus-fertőzés miatt. A védőoltás bevezetése előtt évente 55-70 ezer kisgyerek került kórházba a betegséggel, és a fertőzés 20-60 halálos áldozatot követelt.

Bár Magyarországon is időről-időre felmerül, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

2016-ban például Jászberény Önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek. Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is. 

A kórházi kezelésre szoruló betegek ellátása megterheli az állami költségvetést is. Egy beteg súlyos rotavírus-fertőzésének teljes költségterhe (a kórházi kezelésen és az utógondozáson keresztül) megközelíti a 100 ezer forintot, melyből a kórházi ellátás költsége több mint 80%-ot tesz ki. Egy, a hazai kórházakban végzett felmérés adatainak extrapolálása szerint 2012-ben mintegy félmilliárd forintot jelentett a rotavírus-fertőzöttek gyógyítása, de az esetek aluljelentése miatt a valós anyagi ráfordítás ennél magasabb is lehet.


Fotó: illusztráció
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!