Helyi hírek 2016. december 8. 07:30

Szeretetközösség a Fekete családban

Szeretetközösség a Fekete családban
A Fekete házaspár négy gyermeket nevel. A két pedagógus – pont, mint minden más szülő – sokat dolgozik. Igaz, az édesanya jelenleg gyesen van, ezzel együtt nem egyszerű menedzselni egy ilyen nagycsalád ünnepekre való felkészülését.


A Fekete család sok tekintetben eltér az átlagostól, más vonatkozásban viszont ugyanolyanok, mint mások. A hétköznapok mókuskerekét ők is tapossák, ugyanakkor a keresztyén értékek hatják át életüket. Otthonukban minden sarokból szeretet árad, a karácsonyvárás szelleme szinte tapintható.

A család rengeteg programban vesz részt ebben az időszakban is. Ott vannak a Nagycsaládosok Egyesületének rendezvényein, az óvodában és iskolában szervezett alkalmakon, a városi rendezvényeken. Egyik Fekete fiú még az első városi adventi gyertyagyújtáson is szerepelt – büszkélkedik Andrea, az édesanya.

Az együtt töltött minőségi időnek megkülönböztetett figyelmet szentelnek a Fekete családban. Nemrégiben például úgy döntöttek – tudom meg a szülőktől -, hogy a szombatokat teljes mértékben a három nagyobb fiúnak szánják.

– Simon, a legkisebb igényli a legtöbb figyelmet a hétköznapokban – mondja Andrea, de ez nem jelenti azt, hogy a nagyobbakat elhanyagolnánk. Az, hogy a kis Simon az ünnepek előtt a nagymamával tölti a szombatokat, lehetőséget ad a nagyobbakkal is a bensőséges együttlétre: egy mozira, korcsolyázásra, nagyobb közös sétára.

Az adventi készülődéssel járó nagy sürgés-forgás közepette is mindig találnak időt Andreáék arra, hogy adventi koszorút készítsenek, vagy „restauráljuk” a múlt évit, és közösen meggyújtsák a gyertyákat. Náluk a karácsonyi menü is gyermekbarát, könnyű és egészséges. Ebédre hagyományosan zöldségágyon sült csirkemell készül salátával, és elmaradhatatlan az ünnepi asztalról a sütőtök is, egy kis karácsonyi extrával.

A karácsonyfa díszítés a fiúk dolga. Az együtt töltött időt tartalmasan és intenzíven élik meg, erre hangsúlyozottan figyelnek. A Szenteste elmaradhatatlan programja, hogy templomba, majd sétálni megy a család. Ilyenkor megcsodálják a város fényeit és karácsonyfáját is.

– Ünnepi hangulattal átitatva térünk haza, ahol a karácsonyi történet felolvasását követően érkezik el a várva várt pillanat, amikor mindenki kibonthatja az ajándékát. A karácsony nálunk nemcsak az emberek egymás iránti, hanem az Isten emberek iránti szeretetéről is szól. A mi gyerekeink tudják, hogy az ajándékot tőlünk kapják azért, mert Isten szerette az embereket, és mi ezt a szeretetet mutatjuk meg nekik az ajándékozással – mondja mosolyogva az édesanya.

A Fekete család örömében karácsonykor ez egyedülálló barát is rendszeresen osztozik, akit rendre meghívnak ezen a napon, hogy ő is részesüljön az örömből és szeretetből.


Andrea gyermekbarát, gyors, karácsonyi receptje:

Hozzávalók 2 felnőtt és 4 gyermek részére:

A húshoz: 2 pár csirkemell, fokhagyma, mustár, méz, olaj, narancslé, só, mézeskalács fűszerkeverék

A sült zöldségekhez: brokkoli, sárgarépa, paszternák, édesburgonya – amit csak szeretnek a kicsik

A karácsonyi sütőtökhöz: egy nagyobb sütőtök, mozzarella, dió, őrölt gyömbér és fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

A salátához: fejes saláta, rukkola, lila vagy póréhagyma, sárgarépa, olíva olaj, mustár, fokhagyma, almalé vagy citromlé


Elkészítés:

A sült zöldségekhez a zöldségeket megmosom, megtisztítom és nagyobb darabokra vágva egy tepsi alján szétterítem. A húst megmosom, megsózom, megtűzdelem félbevágott fokhagymával és a zöldségágyra helyezem. Az egészet meglocsolom 1dl olajból, 1 dl narancsléből, 2 ek mustárból, 1 ek mézből, 2 kk mézeskalács fűszerkeverékből és fél kk sóból készült öntettel. Alufóliával borítom és a hús puhulásáig sütöm kb. 200 fokon a sütő felső részében.

A sütőtököt megmosom, és keskeny szeletekre vágom. Tepsibe helyezem és megszórom a fűszerekkel. A hús alatt, a sütő alsó részében pirulásig sütöm a tököt, majd a szeletekre vágott sajtot ráolvasztom. A sajtot is meg lehet szórni finoman fűszerekkel és dióval.

A salátához a fejes salátát és a rukkolát megmosom, lecsepegtetem a felesleges víztől, majd csíkokra vágom. A hagymát megmosom, felszeletelem, és a salátához teszem. A sárgarépát megpucolom, megmosom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem. Ezt is az előzőekhez keverem. 2 ek olíva olajat, 1-2 ek almalét vagy citromlét, 1 gerezd péppé zúzott fokhagymát és kevés mustárt összekeverek és a salátán jól eloszlatom.





 

Kövessen minket a Facebookon is!