Helyi hírek 2016. december 8. 18:00

Mindenek előtt szeresd magad

Képgaléria
Mindenek előtt szeresd magad
Sokszor hordozunk magunkban tüskéket, vélt vagy valós sérelmek miatti haragot, amelyek akár évtizedeken keresztül mérgezhetik kapcsolatainkat. Tévedés azt hinni, hogy a haraggal másokat büntetünk, a harag a mi lelkünket sújtja. Megbocsátás nélkül megkeseredünk, és a boldogság megismerése nélkül éljük mindennapjainkat. Dr. Domján Mihály “Megbocsátás és elengedés” című előadásában ilyen élethelyzetekre mutatott megoldásokat, segítve a magunkban rejlő szeretet kibontakozását.

Karácsonykor fenyőt állítunk: ki terebélyest, ki aprót, és sok helyen kerülnek díszek, gyertyák is a lakásokba. Ajándékok után szaladozunk, amiket aztán titkos helyekre teszünk (és egy részüket ott is felejtjük), mézeskalácsot sütünk, takarítunk, főzünk, és aggódva gondolunk arra, hogy tetszik-e majd az ajándék, és mindent megvettünk-e a vacsorához. De a sokszor zűrzavaros készülődés közepette vajon eszünkbe jut-e hogy karácsonykor a szeretetet ünnepeljük? Azt az energiát, ami feltölt, amitől boldognak érezzük magunkat. Amiből ha nincs elég, akkor könnyen megkeseredünk, és áldozatérzéssel élünk.

Dr. Domján Mihály pszichológus, családterapeuta a Sarlós Boldogasszony templom közösségi házában december 7-én tartott “Megbocsátás és elengedés” című előadása útravalóul szolgálhatott mindannyiunknak a Karácsonyra való felkészülésben, hogy ne csak otthonunkat, hanem lelkünket is felkészítsük a szeretet ünnepére. Ugyanis a magunkban hordozott sérelmek miatti harag akár évtizedeken keresztül kihathat kapcsolatainkra.

Dr. Domján Mihály ezeket az érzéseket tükörként felhasználva hívta fel a figyelmet arra, hogy a harag és a meg nem bocsátás valójában azt jelenti, hogy saját magamra haragszom. Ahhoz hogy képesek legyünk megbocsátani, először magunkkal kell kibékülni.

– El kell magam fogadni, és át kell élnem, hogy szeretve vagyok. Az ezekből kapott energia tesz majd képessé a megbocsátásra, és az elengedésre – hangsúlyozta. Boldog csak az tud lenni, aki megtanul elégedettnek és hálásnak lenni. Merjünk mások felé nyitni, ápoljuk tudatosan a kapcsolatainkat és legyenek örömforrásaink – biztatta a résztvevőket a szakember. Mert ha bennem nincs öröm, akkor csak kongó ürességet tudok adni magamból. Én nem tudlak boldoggá tenni, és te sem engem, mindenkinek magának kell képessé válnia arra, hogy megtalálja azokat a dolgokat amelyek számára értékkel bírnak – mutatott rá a pszichológus.

A családterapeuta arra biztatott, hogy éljünk úgy, hogy áldássá lehessünk mások számára: – Amíg én nem akarom megtenni a magam részét, addig nem tudok mit elvárni az emberektől – hívta fel a zsúfolásig megtelt terem hallgatóságának figyelmét.

A megbocsátás akarati döntés, ami azt jelenti, hogy lemondok a további harcokról, az önigazolásokról, és bizonyításokról. Ahhoz hogy ezt meg tudjuk tenni időt kell szánnunk magunkra, megtalálni az örömforrásainkat, átlépni az áldozat szerepből az alkotó szerepbe. Változtatni kell az életfelfogásunkon, elvárások helyett hálásnak kell lennünk a kapcsolatainkért. Meg kell találnunk a szerepünket az életben, és fel kell ismernünk adottságainkat, amik által adni tudunk magunkból, hogy mi is viszont kaphassunk.
Karácsony közeledtével jusson eszünkbe, hogy a szeretetet ünnepeljük: azt az energiát ami feltölt, ami képessé tesz minket hálásnak lenni, és másokat is szeretni.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!