Helyi hírek 2016. december 9. 18:30

Karácsony, két ügyelet között

Képgaléria
Karácsony, két ügyelet között
Az egészségügyben dolgozók hivatásukkal áldozatot vállalnak, munkájuk sok lemondással jár, legyen szó családról, szabad hétvégékről, vagy akár a legszebb ünnepről, a karácsonyról. A 37 éve Kiskunfélegyházán élő és azóta a kórházban belgyógyász főorvosként dolgozó dr. Perlaki Pál is sok karácsonyt töltött ügyeletben, de idén először mind a három napban együtt lesz a család.

A Perlaki család minden évben szorgosan készül a karácsonyra. Az advent náluk valóban a várakozást jelenti, ilyenkor a lakást is ünnepi díszbe öltöztetik. Egy-egy fényfüzér, apró dísz, adventi koszorú jelzi a háziasszony gondos odafigyelését, aki nem csupán a külsőségekre gondol. A család lélekben is ráhangolódik a karácsonyra: amikor gyermekükkel gyertyát gyújtanak imádkoznak, Jézus születéséről mesélnek, és a szeretet ünnepét családjuk körében ünneplik.

A családfő dr. Perlaki Pál, aki Nagykőrösről az orvosi egyetem elvégzése után került a kiskunfélegyházi kórházba, 12 éve él együtt feleségével, a Körpatikából szintén sokak számára ismert szakgyógyszerésszel, dr. Vizi Judittal. Mivel mindketten egészségügyben dolgoznak, ezért sokszor a karácsonynak csak töredékét tudják együtt tölteni – tudom meg tőlük.

– 12 év óta ez az első karácsonyunk, amikor egyikünk sem ügyel – mosolyodik el Pál. Mióta Máté megszületett, azóta a Szentestét együtt töltjük, de az ünnep első vagy második napján általában dolgozunk. Van hogy felváltva, de van hogy mind a ketten – mondják együtt. A főorvos a 37 éves munkaviszonyából az első évet emeli ki, amikor a karácsonyt végig, és még a szilvesztert is a kórházban töltötte. – Kiszámoltam, ügyeletekkel együtt napi átlag 15 órát dolgoztam eddig – teszi hozzá.

Előtte munka, utána munka, de a karácsony fontos ünnep számukra. Együtt készülnek rá, díszeket készítenek, vasárnaponként közös imádkozással gyújtják meg az adventi gyertyákat, mézeskalácsot sütnek, amiben Máté is segítkezik: gyúrja, szaggatja, díszíti. Majd arról mesélnek, hogy minden évben ellátogatnak egy-egy nagyvárosba, hogy megnézzék a karácsonyi díszvilágítást.

– Ezután megvesszük a fát, ami mindig terebélyes, és a plafonig ér, és most már együtt díszítjük Mátéval – újságolják, miközben a történetbe az 5 és fél éves kisfiú is bele-bele szól. Szentestén nálunk van a család, édesanyám, húgomék, és Pali felnőtt gyermekei – veszi át a szót Judit. – Hagyományos karácsonyi ételek kerülnek az asztalra. Mivel Apa nagy halfőző tekintélynek számít, kétféle halászlevet, fokhagymásat és vörösborosat is szokott készíteni, amihez zelleres, fűszervajas ágyon készült süllő kerül az asztalra. Emellett grillezett zöldségekkel bébipulykát sütünk egészben, és általában meggyes gesztenyetortát készítek – teszi hozzá.

A közösen elfogyasztott vacsora után a családba a Jézuska csengőszóval érkezik, amit késő estig tartó játék követ, sokszor a szőnyegen elaludva az új legókkal. Karácsony első és második napján rokonaikhoz látogatnak el, ilyenkor Judit Fülöpszálláson élő édesanyjához is elmennek, ahol a református istentisztelet után a sokfogásos családi ebéd várja őket.

A Perlaki család egész évben fontosnak tartja hogy segítsen a rászorulókon, karácsonykor a református egyházon keresztül szokták adományaikat eljuttani, és a régi megunt játékaikat is elviszik a könyvtárba. Pali kedvence a szájjal és lábbal festők, akiktől mindig szokott vásárolni – egészíti ki Judit a felsorolást.

Mivel a munka miatt keveset vagyunk itthon, a karácsonyfát februárig őrizgetjük, esténként felkapcsoljuk a fényeket, és élvezzük amíg lehet – mesélik közösen. A kórházi, gyógyszertári munka és ügyeletek sokszor fedésben vannak, olykor cetlikre írom fel amit meg akarok beszélni Palival. Az ünnep kapcsán azonban mindig szakítunk időt az együttlétre, családlátogatásra, és valóban a szeretet ünnepének éljük meg – mondta mosolyogva a háziasszony.


K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!