Helyi hírek 2016. december 10. 09:30

2017-ben új településsel bővül a BÁCSVÍZ Zrt. Kiskunfélegyháza üzemmérnöksége

2017-ben új településsel bővül a BÁCSVÍZ Zrt. Kiskunfélegyháza üzemmérnöksége
Kiegyensúlyozott gazdálkodási évet zár a BÁCSVÍZ Zrt. 2016-ban. Ez egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a céget jelentős mennyiségű, alaptevékenységén felüli munkával bízták meg. A cégnél befejeződtek azok a nagy ivóvíz-minőségjavító és csatornafejlesztési projektek is, amelyek a következő évtizedekre jelentősen meghatározzák a közműves ivóvíz- és csatornaszolgáltatást. Egyebek mellett erről is szólt Kurdi Viktor, a cég elnök-vezérigazgatója 2016 eredményei, illetve a 2017-es tervek kapcsán.


– Az idei esztendőben egy nagy szervezeti változás és szervezetfejlesztés is megvalósult cégünknél. Ennek egyik fő oka az volt, hogy nyugállományba vonult a BÁCSVÍZ Zrt. két meghatározó vezetője, Szigeti Tibor szolgáltatási vezérigazgató-helyettes és Herendi Árpádné, az emberi erőforrás gazdálkodási osztály vezetője. Pótlásukra meglévő munkatársaink közül választottuk ki azokat, akiket ezeknek a feladatoknak az ellátására maximálisan felkészültnek és alkalmasnak találtunk. Az átszervezéstől azt várjuk, hogy a változás iránt fogékony és a hatékonyság irányába történő fejlesztést biztosító előrelépések indulhatnak meg Társaságunknál – mondta Kurdi Viktor.

Az elnök-vezérigazgató szólt arról is, hogy az év vége felé több, a BÁCSVÍZ Zrt. működésére kihatással lévő jogszabály változott.

– Hatályba lépett például az a jogszabály, amely a vízmérők hitelességi idejét négy évről nyolcra emeli. Ennek különböző hatásait még elemezzük, és várhatóan a következő hetekben alakítjuk ki azt a stratégiát, amely a jövőben ezt a tevékenységünket meghatározza. Ehhez még hozzátartozik az is, hogy 2016 végéhez közeledve megvalósul az a projektünk, amelyben a legnagyobb ipari fogyasztóink vízmérőhelyeit már korszerű távbejelzést biztosító eszközökkel tudjuk felszerelni. Ezzel szinte online-ná válik a különböző fogyasztási adatok mérése és regisztrálása – jelentette ki.

Kurdi Viktor hangsúlyozta: 2016 nagy projektje volt az ISO50001szabvány szerinti energiairányítási rendszer, illetve ahhoz kapcsolódóan egy energiamenedzsment rendszer bevezetése.

– Örömmel mondhatom, hogy szeptemberben, a tanúsító auditon megfeleltünk a követelményeknek. A tanúsítás megszerzése a hétköznapokban gyakorlatilag azt jelenti, hogy törekszünk a felhasználásaink optimalizálására és az energiatakarékos megoldások használatára, igyekszünk a megújuló energiaforrások felé fordulni. Pályázati szakaszban van néhány tisztán elektromos hajtású kishaszon-gépjármű beszerzése. Azt várjuk, hogy akár már idén, majd 2017-ben is több ilyen – kizárólag villanymotorral működő – járművel bővíthetjük a BÁCSVÍZ Zrt. technikai felszereltségét. Ezeket Kecskeméten a hibaelhárítási munkákban szeretnénk használni. A megyeszékhelyen átlagosan napi ötven-nyolcvan kilométert közlekednek autóink, tehát egy százhúsz kilométeres hatótávolsággal rendelkező jármű nagyon jól ki tudná szolgálni az igényeinket. Az elvégzett számítások alapján azt látjuk, hogy ez egy nagyon jó, követendő út lesz a jövőben. Ehhez természetesen még csökkennie kell az elektromos autók árának, de bízunk benne, hogy ez hamarosan elkövetkezik, ahogyan nő ezek száma a forgalomban, és az állami támogatás kihasználása mellett, beszerzésük és üzemeltetésük rentábilissá válik – állapította meg Kurdi Viktor.

A BÁCSVÍZ Zrt. idén májusban újabb öt évre megválasztott elnök-vezérigazgatója ugyancsak örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy 2016-ban a vállalkozási munkáik is sikerrel jártak.

– A legnagyobb ilyen munkánk az indiai SMR cégcsoport épülő kecskeméti gyárához a víz- és csatornaközművek kiépítése volt. A vállalkozásokból származó bevételek is hozzájárultak ahhoz, hogy összességében kiegyensúlyozott gazdálkodási évről számolhatok be, hiszen idén is egymilliárd forint körüli árbevételt realizálunk az alaptevékenységen túli szolgáltatásainkból.

A következő esztendőre előretekintve pedig ismét szolgáltatási területünk bővüléséről beszélhetek. A napokban született döntés Kunszálláson arról, hogy a helyi önkormányzat a BÁCSVÍZ Zrt-t bízza meg a település víziközműveinek üzemeltetésével. Az 1700 fős település saját vízműteleppel és mintegy 600 bekötési hellyel rendelkezik, az ellátási feladatokat a Kiskunfélegyháza üzemmérnökségbe integráljuk jövő év januárjától. Ezzel 2017-től már ötvenhatra növekszik azoknak a településeknek a száma, ahol Társaságunk végzi a víziközmű szolgáltatásokat.





 

Kövessen minket a Facebookon is!