Helyi hírek 2016. december 12. 07:30

55 éves jubileumát ünnepli a Kunplast-Karsai Zrt., ahol 2017 újabb mérföldkő lesz

Képgaléria
55 éves jubileumát ünnepli a Kunplast-Karsai Zrt., ahol 2017 újabb mérföldkő lesz
Fennállásának 55 éves jubileumához érkezett a Kunplast-Karsai Műszaki Műanyagipari Zrt., amely dinamikus fejlődését főleg annak köszönheti, hogy a tulajdonosok időben nyitottak a nyugat-európai piac felé. A cég 2000 óta működik a jelenlegi szervezeti rendszerben, s azóta töretlen a hazai piacon betöltött pozíciója. Az autó- és elektronikai ipar kihívásainak és elvárásainak megfelelve, korszerű technikával előállított, kiváló minőségű termékekkel áll partnerei rendelkezésére. A település egyik legnagyobb munkáltatójának számító üzemnél az eredményesség fő mutatója a folyamatos, nyereséges termelésben mérhető. A gazdasági hullámok ellenére továbbra is stabilan és sikeresen működő cégnél a jövő útját a fejlesztésekben, a legmodernebb technikák alkalmazásában látják. Az 55 esztendő fontosabb mérföldköveinek felidézésére Alter Róbertné vezérigazgatót kértük.


Hogyan kezdődött a vállalat több mint fél évszázada tartó története?

– Cégünk jogelődjét 1961-ben alapították, Bács-Kiskun Megyei Műanyagfeldolgozó Vállalat néven, s kezdetben önálló tanácsi vállalatként működött, és1700 dolgozónak adott megélhetést. A gyár saját erejéből megteremtette az Alföld műanyag- és gumifeldolgozó iparát, fokozatosan fejlődött, és az 55 év alatt végig műanyagiparral foglalkozott.

A 90-es években lezajló rendszerváltás, a privatizáció évei a vállalat történetét is alakították. Milyen fontosabb események fémjelzik ezt az időszakot?

– 25 éve, 1991-ben kerültem a vállalathoz, így végig részt vettem az átalakulás folyamatában. Ekkorra a kiskunfélegyházi gyár minden tekintetben képessé vált a független működésre és a kollektíva kezdeményezte az alapító szervnél az önálló állami vállalattá való átalakulást. A budapesti központról való leválás nagy feladatot jelentett a számunkra, mert anyagilag is hozzá kellett járulni az önállóság kivívásához. Borzasztó nehezen jutottunk hitelhez, de végül óriási küzdelem árán sikerült felvennünk az akkoriban hatalmasnak számító összeget. 1991-től a kiskunfélegyházi gyár önálló vállalattá alakult, KUNPLAST Műszaki Műanyaggyár néven. A privatizációs folyamat első lépéseként az Állami Vagyonügynökség a vállalatot Részvénytársasággá alakította át. Többfordulós pályázat eredményeként a társaság dolgozóiból álló MRP Szervezet vásárolta meg a részvények állami tulajdonban lévő részének jelentős hányadát.

Utólag visszatekintve is jó döntésnek bizonyult, hogy az akkor merész lépésnek számító nyugati piac kiszolgálása mellett tették le a voksot?

– Valóban merész vállalkozásnak tűnt, hogy a nyugat–európai piac felé nyitottunk, és az autóipar beszállítójaként hőre keményedő technikával lökhárítókat kezdtünk gyártani. Azonban az élet igazolta a döntést: évtizedekig kiválóan működött ez a munkafolyamat. Magyarországon először nálunk épült ki az ISO minőségbiztosítási rendszer, ennek köszönhetően hosszú ideig referenciahelyként is működött a cégünk.

Újabb fontos állomás volt a cég történetében az új tulajdonosi kör megjelenése.

– 2000-ben a társaság rendkívüli közgyűlésen az alaptőke 61 %-os emelése mellett döntött. A zártkörűen kibocsátott részvényeket a Székesfehérvári Karsai Holding Rt. jegyezte le, így a társaság tulajdonosi struktúrája és neve is megváltozott. Ezt követően hatalmas beruházásba kezdtünk, felújítottuk az irodáinkat, a csarnokunkat, új gépeket vásároltunk. A teljes fejlesztés több mint egymilliárd forintból valósult meg. Megérte a befektetés: a beruházást követően óriási fejlődésnek indult a vállalat.

Hol tart ma a cég, mi a fő profilja?

– Erre a kérdésre a missziónkat idézem: „Az autó- és elektronikai ipar kihívásainak és elvárásainak megfelelve biztosítjuk partnereink megelégedettségét. Cégünk hosszú távú fejlődését olyan korszerű technikával előállított, kiváló minőségű termékek garantálják, amelyek tükrözik termelési folyamataink szervezettségét, emberbarát környezetünket, munkatársaink felkészültségét, elhivatottságát és a minőségi munkavégzésért érzett erkölcsi felelősségét.”

A gazdasági válság élénken érintette az autóipart, mennyire érezteti hatását a nehezebb időszak a KUNPLAST-KARSAI-nál?

– A 2008 óta nehéz küzdelem árán sikerült talpon maradnunk, de a társaságunk csapata bebizonyította, hogy amikor baj van, össze tud fogni. Cégünk fennállása alatt soha nem volt veszteséges, mindig csak magunkhoz mérten zárunk gyengébb, vagy erősebb esztendőt. Szeretnénk elérni, hogy a jelenlegi 210 fős kollektívánk azt érezze, hogy itt érdemes dolgozni, itt van jövőképe, biztonságban van ő és a családja egyaránt.

Mit sorol a cégmenedzsment eddigi legjobb döntései közé?

– Mindenekelőtt az MRP megalakítását. Ugyanis azóta bizonyosan tudjuk, hogy munkatársaink szeretik a gyárukat, és bíznak a jövőjében. Jó döntés volt 2000-ben a tőkeemelés, és hogy a Karsai Holding tagvállalata lettünk. A 2000-es évek elején végrehajtott, saját erőből finanszírozott mintegy 1, 2 milliárd forintból megvalósult rekonstrukciós munkálatok nélkül pedig ma már nem biztos, hogy működne a cég.

Milyen kilátások vannak 2017-re?

– Idén jó évet zárunk, ami remek alapot adhat álmaink megvalósításához. Jelentős a javulás a hatékonyság és a jövedelmezőség terén, és a jövőt tekintve is bizakodóak vagyunk. 2016-ban a tervezett 2,8 milliárd forint árbevételt teljesítjük, eredménytervünket 15 %-kal, a 2015 évit pedig csaknem 45 %-kal teljesítettük túl. Nem volt könnyű év, amit most magunk mögött hagyunk. Kellett az összefogás, a tenni akarás, a kölcsönös bizalom és hit abban, hogy a céljainkat együtt meg tudjuk, meg akarjuk valósítani. A Kunplast Karsai Zrt. életében mérföldkő lesz 2017. azért is, mert a Nemzetgazdasági Minisztériummal megkötés előtt álló támogatási szerződés alapján társaságunk megújulhat. A támogatás intenzitása csaknem 50 %. A mintegy 1,4 milliárd forintból megvalósuló beruházás eredményeképpen egy korszerű, a kor követelményeinek megfelelő, új fröccsöntő üzemcsarnok épül, amelybe új 3000, 1400, valamint full elektromos 100 és 150 tonna záróerejű, robotokkal felszerel fröccsöntő gépeket helyezünk üzembe. Társaságunk egyik erőssége, hogy saját szerszámüzemmel rendelkezünk, így annak fejlesztése sem maradhatott ki a tervek közül. Ez a terület egy 6 tengelyes CNC megmunkáló központtal, szikraforgácsoló és lézer hegesztőgéppel bővül. Ilyen nagyságrendű beruházásra utoljára a 2000-es évek elején került sor. Az akkor önerőből fejlesztésre költött csaknem egymilliárd forint eredményeként piaci pozícióink és versenyképességünk egyaránt megerősödött. Terveink szerint 2017 második felében már az új csarnokban, új gépparkkal dolgozhatunk. A kihívás nagy, de eddigi eredményeink alapot adnak a beruházás sikeres megvalósításához, ami 20 új munkahely teremtését is jelenti. A következő esztendőben a vezetés legfontosabb feladata a piac szereplői körében a bizalom erősítése, és a forgalom jelentős növelése. Ezt a piaci elvárások és minőségi követelmények maximális szem előtt tartásával tudjuk elérni, amire a KUNPLAST-KARSAI mögött álló elköteleződéssel, szaktudással és lelkesedéssel jó esélyünk van.


Tóth Timea





 

Kövessen minket a Facebookon is!