Helyi hírek 2016. december 13. 09:30

A karácsony az életem alapja

A karácsony az életem alapja
Egy lelkész karácsonya – bármennyire is hihetetlen – munkával telik, hiszen ilyenkor legtöbb a tennivaló a gyülekezet és a templom körül. Sok lelkész elmondása szerint ebben az időben olyanok is eljönnek a templomba, akik egyébként nem járnak rendszeresen a gyülekezeti alkalmakra, és ez az egyik legjobb lehetőség arra, hogy megszólítsák őket. Éppen ezért karácsony ünnepe a lelkészek számára nagy felelősséggel is jár: megszólítani, igét hirdetni, Isten szeretetéről szólni.


Hatvani Zsófia, a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház lelkipásztora lelki felkészülésben segíti a híveket, de adódik a kérdés: Hogyan készül ő az ünnepre, számára milyen az igazi ünnep? Egy vidám beszélgetés során ezekre kerestük a választ.

– Kivel és hogyan ünnepel?

– Ilyenkor a legtöbb időt a lelki családommal, a gyülekezettel töltöm. Természetesen találkozom a vérszerinti családtagjaimmal is, de ilyenkor a gyülekezet a legfontosabb. A Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház gyülekezete mellett kevesen tudják, hogy vannak szórvány gyülekezetek is, ahol szolgálatot teljesítek. Rendszeresen járok Városföldre is igét hirdetni. Itt nincs református templom, így néhány családdal házi istentiszteleteket tartunk, és ez nincs másképp karácsonykor sem. Ilyenkor is viszem a jó hírt: Isten fia megszületett!

– Mennyire tartja fontosnak a rászorulók közötti szolgálatot?

– Akiknek nincs családjuk, azok nagyon tudnak örülni, amikor meglátogatom őket. Főleg karácsonykor, hiszen az emberekre rázuhan ilyenkor a magány, a félelem érzése, és olyan jó, hogy nekik is elmondhatom, hogy karácsonykor értük is megszületett a Megváltó, ők is tartozhatnak valahová, valakinek ők is fontosak. Ezért karácsony táján méginkább szívügyem ellátogatni a betegekhez, idősekhez, azokhoz, akik valamilyen okból nem tudnak a gyülekezettel együtt ünnepelni.

– Hogyan emlékszik vissza a gyermekkori karácsonyokra?

– Lelkészgyerekként elmondhatom, hogy születésemtől kezdve egész életemet gyülekezetben töltöttem. Számunkra nem volt kérdés az ünnep fontossága. Szenteste az istentiszteletet és a gyerekek karácsonyi szolgálatát követően édesapám felolvasta még egyszer a Karácsonyi történetet a Szentírásból, majd imádkoztunk – így zajlott általában. Nálunk első helyen mindig az Úr Jézus születésének ünneplése állt, amit természetesen kiegészített a közös vacsora és az ajándékok átadása. Hamar rájöttem, hogy az életem alapja a karácsony, hiszen anélkül nincs húsvét, és húsvét nélkül nem lenne megváltás, nem lenne bocsánat, személyes kapcsolat és örök élet az Istennel. Ez a gerince a hitemnek.

– Kiskunfélegyházán ön szerint karácsonykor többen indulnak el a templomokba?

– Van ilyenkor valamiféle vágyakozás az emberekben a meghittség iránt, és ez megmozgat sok embert. Ám a karácsony nem csak a meghittségről szól, hanem arról, hogy Isten személyre szabott szeretetét fejezte ki irántunk.

– Díszít-e karácsonyfát, vagy készít-e adventi koszorút?

– Természetesen én is figyelek a szobám, vagy a templom külső megjelenésére. Azonban a templom ünnepi előkészítését nem egyedül, hanem a gyülekezeti tagokkal szoktam elvégezni. Ilyenkor a gyerekek ajándékcsomagját az ifisekkel együtt szoktuk összerakni. Ennek is közösségformáló ereje van. Azonban a közös lelki készülődést is nagyon fontosnak tartom.

– Ha valaki szeretne karácsonykor a Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns gyülekezettel együtt ünnepelni, azt mikor és hol teheti meg?

Természetesen mindenkit szeretettel várunk alakalmainkra. Szenteste a gyerekek műsorával és ajándékozásával ünnepelhetünk együtt. Karácsony első és második napján, illetve vasárnaponként pedig istentiszteletre hívunk és várunk mindenkit a megszokott időben, délelőtt kilenckor a Wesselényi u.7. szám alatt található templomunkba, amely a Damjanich utca felől is megközelíthető.





 

Kövessen minket a Facebookon is!