Kultúra 2016. december 13. 11:30

Könyvtársarok: Minden egy egérrel kezdődött...

Könyvtársarok: Minden egy egérrel kezdődött...
A kedves Olvasó már biztosan kitalálta, hogy a címben szereplő cincogó nem más, mint Mickey, akinek Disney először a Mortimer nevet szánta, hiszen így hívták azt a kölyökrágcsálót, amelyet Kansas City-i stúdiójában fogságban tartott, ám időnként megengedte, hogy szabadon szaladgáljon a rajztáblán.


A kisegérnek emberi külsőt szántak, ezért húztak a kezére kesztyűt és mivel az öt ujj túl soknak tűnt egy ilyen kicsiny teremtményen, eggyel kevesebbet rajzoltak. Lábait nagy cipőkbe bújtatták, hogy az apja lábbelijét viselő fiú képzetét keltsék. Mintegy 20 évig - míg hangszalagproblémái nem adódtak - Walt Disney saját hangját kölcsönözte a figurának.

Hogy a történetek minél érdekesebbek és sokszínűbbek legyenek, megalkották kutyáját, Plútót, szerelmét, Minnie-t, barátait, Goofy-t és Donald kacsát.

Az első, egészestés rajzfilm a Grimm fivérek meséje alapján készült Hófehérke és a hét törpe. Az ötlettől a befejezésig 5 év telt el. A készítés során a humor különösen nagy szerepet kapott. Disney annyira komolyan vette a poénkodást, hogy arra biztatta stúdiója alkalmazottait, hogy agyaljanak ki jobbnál jobb gegeket. Minden használható viccért 5 dollárt fizetett. 1938-ban ezért az alkotásért stílusosan egy nagy és hét darab aprócska Oscart vehetett át.

Walt Disney saját filmjei közül a Dumbot és a Bambit szerette a legjobban. Ha Ön is rajong ezért a mesevilágért, látogasson el a városi könyvtár médiatárába, és válogasson DVD-inkből!





 

Kövessen minket a Facebookon is!