Helyi hírek 2016. december 17. 09:30

Karácsony a tűzoltóságon

Karácsony a tűzoltóságon
Hogy telnek az ünnep napjai azoknak, akik ilyenkor is 24 órán át készek arra, hogy vigyázzanak épségünkre, segítsenek rajtunk? Leiz Gábor tűzoltó őrnagytól, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokától megtudtuk, hogy náluk ilyenkor is a megszokott munkarendben zajlik az élet, legyen ünnep, vagy hétköznap, a kötelező normaidőket tartani kell: két perc alatt el kell indulni a laktanyából a helyszínre.


– Karácsonykor is folyamatos a készenlét, de ilyenkor kiképzési szünet van. A szolgálati beosztás elkészítésénél igyekszünk figyelembe venni, hogy kit vár otthon kisgyermek, és – a lehetőségekhez mérten – más kollégák kéréseit is.

Az advent és a karácsony egyébként kiemelt időszak a tűzoltóknál, ilyenkor ugyanis fokozottan prognosztizálják a karácsonyfával összefüggő tüzeket. Megelőzésük érdekében nagyon fontos, hogy az ünnep hevében is kellő óvatossággal járjunk el a gyertya és csillagszóró gyújtás alkalmával – figyelmeztet a szakember – ugyanis az adventi koszorúk által okozott tüzek évről évre sok munkát adnak a tűzoltóknak. Szerencsére – tudom meg Leiz Gábortól – karácsonyfatűz lényegesen ritkábban fordul elő amióta a jó minőségű füzérek nem okoznak elektromos zárlatot.

Természetesen az ünnepi hangulat nem maradhat el a tűzoltóságon sem. A parancsnok elárulta: minden évben díszítenek karácsonyfát, és ha lehetőség adódik rá, közös halászléfőzésre is sor kerül. Ilyenkor a családtagok is bejöhetnek meglátogatni a kollégákat, és úgy ünnepelnek együtt, mint egy nagy család. Persze, ha valahol tűzeset van, a lánglovagok haladéktalanul a bajbajutottak segítségére sietnek. Így aztán nyugodtan ünnepelhetnek a félegyháziak, mert tűzoltóikra bármikor számíthatnak.






 

Kövessen minket a Facebookon is!