Helyi hírek 2016. december 14. 09:00

Az év utolsó testületi ülésére készültek a bizottságok

Képgaléria
Az év utolsó testületi ülésére készültek a bizottságok
A csütörtöki testületi ülés előtt összeültek, és a napirendi pontokkal kapcsolatban kialakították álláspontjukat a bizottságok.

A művelődési és szociális bizottság áttekintette egyebek mellett a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjprogramra  beérkezett pályázatokat. A 111 jelentkező közül 104-en már jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak, 7-en pedig 2017-ben kezdik meg tanulmányaikat. Az önkormányzat felállított egy szakmai munkacsoportot, amely kialakította véleményét. Ez alapján dr. Ónodi Izabella bizottsági elnök 93 hallgató pályázatának támogatására tett javaslatot. A támogatás havi összege 4.000 és 6.500 forint között van. Mint ismert, az önkormányzat két éve élesztette újra Félegyházán a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszert, segítve ezzel a felsőoktatási intézményekben tanuló helyi fiatalok szakmai előrejutását.

A városüzemeltetési bizottság többek között a Városgazdálkodási Intézmény létszámfejlesztése tárgyában született előterjesztést vitatta meg. Amennyiben a javaslatot a képviselő-testület is jóváhagyja csütörtöki ülésén, úgy a KVI alkalmazotti létszáma hat fővel emelkedne. A javaslat arra a szándékra épül, hogy a városvezetés szeretné tovább erősíteni Félegyházán a zöldfelületek gazdálkodását. Ahhoz pedig, hogy még tisztább és rendezettebb legyen a város, miközben a kiültetett növények száma az elmúlt évekhez viszonyítva megduplázódott (és a folyamat nem állt meg), a jelenleginél több emberre van szükség, akinek a fő feladata a köztereken található növények gondozása lesz. A plusz hat főből három a központi parkokban, három pedig a városrészekben lenne foglalkozatva. Így töretlenül folytatódhat az a fejlesztési koncepció, amely a városi főkertész asszony bevonásával már hosszú távon gondolkodva, szisztematikusan tervezi az elöregedett növényzet újratelepítését, külsőségeikben változatos, a helyi viszonyokat jól tűrő évelők kihelyezését, új virágágyások, zöldfelületek kialakítását.

A gazdasági bizottság több más napirendi pont mellett az új DM-et is magában foglaló, sok félegyházi által csak „egyesnek” nevezett épület homlokzati felújításáról szóló előterjesztést vitatta meg. A bérlő annak idején vállalta az épület homlokzatának lefestést, az önkormányzat pedig úgy gondolta, hogy saját erejével csatlakozva, lehetőséget teremt a város emblematikus épületének átfogóbb felújítására. Az önkormányzat felállított egy építészekből álló munkacsoportot, és szakmai álláspontjuk alapján most arra született javaslat, hogy önkormányzati forrásból történjen meg a bádogozás és a faszerkezetek felújítása. Száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő épületként ennek költségeit a város állná, a homlokzat színezését pedig a bérlő finanszírozza. A gazdasági bizottság támogatta a koncepciót. A költségek tervezése folyamatban van, a munkálatokhoz előreláthatóan 30-40 millió forintra lesz szükség, amire – amennyiben az elképzelést csütörtökön támogatja a képviselő-testület – a 2017 évi költségvetésben különítenek el forrást.

Kövessen minket a Facebookon is!