Gazdaság 2016. december 15. 08:15 Forrás: Baker Tilly

Megtakarítást jelenthet a cégeknek az EHO-csökkentés

Megtakarítást jelenthet a cégeknek az EHO-csökkentés
A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás egyidejű, 5%-os csökkentése jelentős megtakarításokat eredményezhet a hazai vállalkozásoknak, amelyet akár a béren kívüli juttatások további emelésére is fordíthatnak, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.


Az elfogadott törvény értelmében 2017. január elsejétől a szociális hozzájárulási adó (szocho) és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) jelenlegi 27%-os kulcsa is 22%-ra mérséklődik.

Az EHO kapcsán a tervek szerint az enyhítés két év múlva is folytatódik, mivel 2018-tól már 20%-ra csökkenhet az adókulcs. A változtatással egyes meghatározott juttatások – mint az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári munkáltatói hozzájárulás – összesített közterhe 49,98%-ról 43,66%-ra mérséklődik, 2018-tól pedig 41,3%-ra. A terhelés a reprezentációs kiadásoknál, az üzleti ajándéknál, a kamatkedvezménynél, a kisértékű ajándéknál is megjelenik.

„A csökkentés számottevő megtakarítást eredményez a munkáltatóknak, amit akár a cafetéria további növelésére is fordíthatnak” – hívta fel a figyelmet Bagi Márta, a Baker Tilly adótanácsadási szolgáltatások partnere. 

A szociális hozzájárulással kapcsolatos módosítás ugyancsak szerepel az új adócsomagban, ennek kedvezménye a jelenlegi 14,5% és a 13,5% helyett egységesen a szocho általános mértékének 50%-ával megállapított összege lesz. Ez január elsejétől a 22%-ra mérsékelt adókulcs esetében 11%-ot jelent. „A módosítás előnye, hogy mostantól minden kedvezményezett csoportnál az 50% érvényesül, ami jelentősen csökkenti a cég erre vonatkozó adminisztrációs terheit” – hangsúlyozta Bagi Márta.

A Baker Tilly szakértője hozzátette: a járulékkedvezmény továbbra is havi bruttó 100 ezer forintig jár, így többek között a tartósan álláskeresők, a pályakezdő fiatalok, az ötvenöt év feletti munkanélküliek, illetve a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetén működik.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!