Egészségügy 2016. december 15. 11:45 Forrás: baon.hu - Tapodi Kálmán

Megkezdték a kártalanítási eljárások lefolytatását

Megkezdték a kártalanítási eljárások lefolytatását
– Egyelőre nem múlt el a madárinfluenza járvány veszélye, újabb fertőzések jelentek meg az eddig ismert, és új gócpontokban is – közölte Bognár Lajos. Az országos a főállatorvos a Kossuth Rádióban nyilatkozva megerősítette: Magyarországon elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye érintett, ahol rendkívül nagy az állatsűrűség.


A baon.hu információi szerint járvány egyik gócpontja Kiskunmajsa és környéke, ahol a hétvégén is folyamatosan irtották az érintett állattartó telepeken a szárnyasállományt. Újabb védőkörzeteket jelöltek ki Bodoglár határában, de Jászszentlászló közelébe is kikerültek a vírusfertőzésre figyelmeztető táblák. A vírus egyébként csak a madarakra veszélyes, az emberre nem jelent kockázatot.

Bognár Lajos hangsúlyozta: továbbra is nagyon fontos a megelőzés, az állategészségügyi járványvédelmi rendelkezések maradéktalan betartása, úgy, mint a takarítás, a zárva tartás és a fertőtlenítés.

Mint elhangzott: az állategészségügyi hatóság megkezdte a kártalanítási eljárások lefolytatását, azok az állattartók, akik a kártalanítási határozatot aláírták, az összeget még az idén megkapják. A főállatorvos kiemelte: csak azoknak az állattartóknak jár a száz százalékos állami kártalanítás, akik maradéktalanul betartották az állategészségügyi szabályokat.




 

Kövessen minket a Facebookon is!