Helyi hírek 2016. december 16. 13:00

A kórház támogatásáról is döntött a képviselő-testület - videóval

Képgaléria
Harminc napirendi pontot tárgyalt meg az esztendő utolsó testületi ülésén a félegyházi képviselő-testület. Egyebek mellett arról döntöttek a városatyák, hogy 2017-re felvállalja a sportorvosi feladatok teljes költségét a város, és megbízást köt egy szentesi egészségügyi szolgáltatóval annak érdekében, hogy a több ezer félegyházi fiatalnak ne kelljen évente több alkalommal más városokba utaznia a vizsgálatra.

2017-ben ismét támogatást nyújt az önkormányzat a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézetnek. A jelenlegi képviselő-testület regnálása óta minden évben hozzájárul a város – a környező településekkel együtt – a rendelőintézet szolgáltatási színvonalának növeléséhez, a várólisták csökkentéséhez. A kórház ennek a támogatásnak a folytatását kérte 2017-re is az önkormányzattól.

A támogatás a gyermek szakrendelés, a szemészet és a kardiológia finanszírozását egészíti ki annak érdekében, hogy a félegyházi és kistérségből érkező betegek gyorsabban jussanak szakszerű ellátáshoz. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az említett szakrendeléseken az önkormányzati segítség jóvoltából csökkent a várólista, a szemészeten négyről három, a kardiológián pedig ötről három hónapra.

Összesen a három szakrendelésre 14 millió forintot igényelt a kórház, ebből a Félegyházára eső támogatási összeg meghaladja a 10 millió forintot. A fennmaradó részt a várossal együttgondolkodva az ellátási körzetben lévő többi település, esetszám kimutatás alapján nyújtja a kórháznak.

Az előterjesztéssel kapcsolatban Dongó József elmondta: mivel nem önkormányzati feladatról van szó, szerinte az intézmény megyei vezetőségét kellene meggyőzni arról, hogy a szükséges összeg az ellátásba kerüljön, és ne kelljen önkormányzati forrásból hozzájárulni az intézmény finanszírozásához, mert az állami feladat. Horváth Tamás viszont arra tett javaslatot, hogy a jövőben ne csak az ellátást támogassa az önkormányzat, hanem teremtsen lehetőséget személyek, munkájukat lelkiismeretesen végző egészségügyi dolgozók alkalmi elismerésére is.

Dr. Körtvélyessy András kórházigazgató megköszönte az eddigi évek önkormányzati támogatását, és elmondta: mivel a krónikus ellátás alapilletménye növekedett, a jövőben havi 7 millió forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat a félegyházi kórház. Amennyiben pedig a további törekvések is megvalósulnak, jó esély van egy egyensúlyi állapot kialakulásához. Ebben az esetben az önkormányzati támogatást már eszközfejlesztésre tudná fordítani az intézmény, ami ugyancsak a félegyházi betegek ellátásának színvonalát emelné. Az igazgató üdvözítendőnek nevezete a kezdeményezést, miszerint egyes dolgozók elismerésére fordítana forrást az önkormányzat. Mint mondta, az egészségügyben dolgozóknak ezek a motivációk nagyon sokat jelentenek.

Kövessen minket a Facebookon is!