Gazdaság 2016. december 21. 08:15 Forrás: kamaraonline.hu

Új VP-pályázat: 37,75 milliárd forint 3000 fiatal mezőgazdasági vállalkozónak

Új VP-pályázat: 37,75 milliárd forint 3000 fiatal mezőgazdasági vállalkozónak
A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében megjelent „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” elnevezésű (VP2-6.1.1-16) felhívás.


A felhívás célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának előmozdítása a vidéki térségek népességmegtartó képességének és a mezőgazdasági termelő tevékenység versenyképességének növelése érdekében.
 

Indoklás

Az Európai Unió más országaihoz hasonlóan Magyarországon is növekszik a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora, a gazdatársadalom elöregszik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint4 a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, míg a 34 év alattiak aránya csupán 6,1 százalék. A gazdálkodói réteg elöregedésén túl jelentős probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a 35 évnél fiatalabbak körében az uniós átlagnak csak mintegy fele. Szükséges tehát a megfelelő szakmai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező fiatal gazdálkodók bevonásával a termelői generációváltás elősegítésének speciális eszközökkel történő, komplex módon történő támogatása – olvasható a felhívásban.
 

Keret

A tervezett keretösszeg 37,75 milliárd forint, a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Amennyiben a keretösszeg kimerül, az Irányító Hatóság a benyújtás lehetőségét felfüggesztheti vagy a felhívást lezárhatja – hívja fel a figyelmet a kormány, amely 3000 támogatott projekttel számol.
 

Mire költhető a támogatás?

A kötelezően megvalósítandó, önállóan támogatható tevékenység a felhívás szerint:

  • újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás támogatása: az üzleti tervben vállalt, azzal szorosan összefüggő és ahhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítése.
     

Határidő

A támogatási kérelmeket 2017. március 1-jétől 2019. február 28-áig lehet benyújtani.
 

Kövessen minket a Facebookon is!