Helyi hírek 2016. december 25. 11:30 Forrás: Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány

A Te hangodat ismerem - Énekkel, zenével az inkubátorok mellett

A világhírű magyar zeneszerző, zenepedagógus Kodály Zoltán egyik híres mondata: "Az anya nemcsak a testét adja gyermekének, a lelkét is a magáéból építi fel." Ennek a fontos gondolatnak a jegyében dolgoznak a Ringató énekes-játékos foglalkozásokon a pedagógusok Magyarországon, akik a szülőkkel és a három év alatti gyermekekkel való közös éneklés és játék során a művészet eszközeit használják.


A Ringató foglalkozásokon a zenei képességek fejlődnek az érzelmi neveléssel párhuzamosan, s anya és a gyermek között erősödik a kapcsolat a zene erejével. A Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány munkatársai 2014. januárjától azonban már a kórházakban is jelen vannak. Segítik a szülőket abban, hogy rátaláljanak a saját hangjukra, merjenek énekelni, mondókázni a picinek a PIC osztályon töltött idő alatt is. A krízishelyzetben segítségre van szükség, hiszen sokszor még megszólalni is nehéz a szülőknek.... Jelmondatuk: "A Te hangodat ismerem …"- a kisbaba szól így édesanyjához, hiszen az ő hangja a baba számára maga a megnyugvás,a teljesség.

Több orvosi tanulmány is alátámasztja, hogy az édesanya énekhangja a zeneterápiában a leghatásosabb a koraszülöttek vagy a beteg újszülöttek gyógyításában: javul a gyermekek szaturációja, harmonizálódik a pulzusuk, légzésük, s az anyában lévő szorongás is csökken, ha énekel. 

A budapesti Semmelweis Egyetem I. sz Gyermekklinikájának PIC osztálya volt az első, ahová Dr. Szabó Miklós osztályvezető egyetemi docens hívta be a zenét. Együttműködve a neonatológusokkal, nővérekkel folyamatosan figyeltük, mi a legoptimálisabb a babák és a szülők számára, így ma egy olyan módszer van a kezünkben, mely képes a különböző állapotú és korú koraszülöttek, újszülöttek gyógyításában differenciált módon segíteni. A zene egyfajta gyógyszer, így figyelni kell az adagolásra és finoman be kell állítani- mindenkinél egyéni módon.
Az elmúlt közel két év során már további nyolc kórházban indítottuk el a programot, 2016 első negyedévében már elmondhatjuk, hogy Magyarország mind a négy orvostudományi egyetemének gyermekklinikáján rendszeresen jelen van a PIC osztályokon a kodályi gondolatok szerint megvalósuló élő énekszó, személyes kapcsolat, finom érintés.
Hazay Tímea, PIC Ringató programvezető

"A te hangodat ismerem - szól képzeletben egy koraszülött gyermek az édesanyjához, édesapjához. Zenei programunkkal szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akik váratlanul, egyik pillanatról a másikra kezükben tartják aprócska babájukat. Az édesanya hangja talán kezdetben bizonytalanul, de segítségünkkel egyre természetesebben és bátrabban támogatja és erősíti gyermekét a gyógyulásban, fejlődésben. Köszönjük, hogy segítségeddel a kórházakban a koraszülött-újszülött intenzív osztályokon biztosíthatjuk az élő énekszó és élő hangszerjáték gyógyító erejét, melyet több orvosi kutatás is alátámaszt."
 

Kövessen minket a Facebookon is!