Gazdaság 2016. december 28. 09:30 Forrás: magro.hu

Kinyílt a pénzcsap a Fiatal Gazdák számára

Kinyílt a pénzcsap a Fiatal Gazdák számára
Megjelent a Fiatal Gazda pályázat, és mivel országszerte óriási iránta az érdeklődés, hasznos lehet, ha összefoglaljuk, mire is lehet most számítani.


Az érdeklődők különböző tudásszinttel bírnak a témában, ezért aztán a „kezdők” leginkább az alapvető feltételek iránt, míg a rutinosak a többletpontokkal kapcsolatban teszik fel a legtöbb kérdést.

A legfontosabb azt látni, hogy a mostani kiírás néhány lényegi pontban alapvetően más, mint a korábbi. Míg régen az pályázhatott, akinek még semmiféle mezőgazdasági előélete nem volt (és nem adott be egységes kérelmet sem), addig az új pályázat megköveteli a tapasztalatot, és kiköt egy minimum 6000 STÉ-s üzemméretet.

A többletpontok kapcsán a vállalások teljesíthetőségére érdemes figyelni, vagyis, hogy a megvalósítás milyen költségekkel és egyéb terhekkel jár. Ugyanis a vállalások esetleges nem teljesülése komoly szankciókat vonhat maga után. Akár a teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. A vállalások teljesülése pedig mindig a pályázó és nem a pályázatíró felelőssége.

A vállalások megtétele azért is nehéz kérdés, mert a nyeréshez szükséges ponthatár előre nem ismert. Így az sem, hogy mit és mennyit kell bevállalni. Csak annyi biztos, hogy ezt gondosan kell mérlegelni a későbbi bukás elkerülése miatt.

A pályázatokat március 1-jétől lehet majd beadni. Előreláthatólag 3000 projekt és pályázó részesülhet az egyenként 12 millió forintos támogatásból.




 

Kövessen minket a Facebookon is!